Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea insulei lui Onassis. De ce a adus-o aici „Grecul de aur” pe Jacqueline Kennedy

Povestea insulei lui Onassis. De ce a adus-o aici „Grecul de aur” pe Jacqueline Kennedy
Insula Skorpios, care a aparținut celebrului armator grec Aristotel Onassis, va deveni disponibilă turiștilor. Inclusiv românii îşi vor putea planifica vacanţele pe faimoasa insulă, în anii următori. La aproape un deceniu distanță de la momentul în care a schimbat proprietarul, s-a dat aviz de construcție. Dar știți cine a fost Onassis? Și cum s-a legat numele lui de cel al unui celebru președinte american?

Guvernul elen a publicat, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial acordul pentru construirea unui complex de lux pe insula Skorpios. Aceasta se află în largul coastelor de vest ale Greciei, în Marea Ionică. A aparţinut familiei celebrului armator Aristotel Onassis până în 2013 când nepoata armatorului, Athina Onassis, a vândut-o unui oligarh rus.

Cine a fost Aristotel Onassis

Aristotel Sokratis Onassis s-a născut pe 15 ianuarie 1906 la Smyrna (astăzi Izmir, în Turcia) și a murit la Paris, pe 15 martie 1975. A rămas în istorie pentru succesul în afaceri, fiind şi fondator al companiei Olympic Airways, dar şi pentru viaţa personală, în care şi-au făcut loc personalităţi feminine precum Athina Livanos, Maria Callas sau Jacqueline Kennedy.

El a deținut cea mai mare flotă privată din lume și a fost considerat cel mai bogat om al epocii sale. În perioada de glorie a armatorului Aristotel Onassis, şefi de state, actori şi artişti de seamă veneau să se relaxeze vara pe insula Skorpios atrăgând nu numai curiozitatea cetăţenilor greci ci şi a presei mondene internaţionale. Aristotel Onassis şi cei doi copii ai lui – Christina şi Alexander – au fost înmormântaţi pe insula Skorpios.

Povestea  celui supranumit „Grecul de aur” prinde contur când acesta avea 23 de ani. Și-a ajutat familia să fugă din Turcia în Grecia după ce turcii au recâștigat controlul asupra teritoriului său natal, iar din Grecia, cu numai 250 de dolari în buzunar, în anul 1923, a plecat în Argentina. A făcut diverse munci ocazionale apoi s-a angajat ca electrician. Presa menționează că a câștigat primul milion de dolari înainte să împlinească vârsta de 25 de ani, în urma unei afaceri de import de tutun.

Argentinian naturalizat, în 8 ani de la plecarea în Argentina a devenit cetățean elen și consul general adjunct al Greciei la Buenos Aires. După întoarcerea la Athena, pentru înmormântarea tatălui, a ajuns la Londra unde, aflând situația dificilă a unor armatori canadieni a decis să cumpere de la ei șase vapoare cu 20000 $ bucata. Și-a botezat primele nave Onasis Socrates și Onasis Penelope, în memoria părinților săi. Vapoarele făceau transporturi de marfă în Atlantic.

Cum a cucerit-o pe Jacqueline Kennedy

În al doilea război mondial și a închiriat vapoarele forțelor aliate, iar el a trăit la Hollywood și în Long Island. S-a căsătorit cu Athina Livanos, fiica unui magnat Ellen, în 1946. Au avut doi copii. S-au despărțit după ce armatorul a început o relație cu Maria Callas, celebra soprană. Divorțul s-a pronunțat în 1960.

Cea de-a doua căsătorie al lui Onasis a fost cu Jackqueline Kennedy, văduva fostului președinte american John Fitzgerald Kennedy.

Povestea insulei lui Onassis. De ce a adus-o aici „Grecul de aur” pe Jacqueline Kennedy

Pe aceasta a cunoscut-o la o petrecere organizată pe yachtul său, în 1963, cu doar câteva luni înainte de asasinat. Cei doi s-au căsătorit în 1968, într-o capelă de pe insula Skorpios.

Povestea insulei lui Onassis. De ce a adus-o aici „Grecul de aur” pe Jacqueline Kennedy

Onassis era deja, după război, cel mai mare armator privat din lume, iar principalul să obiect de activitate era transportul petrolier. Din 1957 a început să investească în domeniul aerian și achiziționat compania națională de transport a Greciei, redenumind-o Olympic Airways. Deciziile lui Onasis în privința zborurilor efectuate de compania sa aeriană a determinat în cele din urmă preluarea acesteia de către Guvern, la 1 ianuarie 1975, scrie Evenimentul Istoric.

Cine este noul proprietar al insulei Skorpios

Dmitry Yevgenyevich Rybolovlev este un om de afaceri și investitor rus. Este miliardar. Are 54 de ani, a deținut producătorul de potasă Uralkali, iar din 2011 a devenit președintele clubului de fotbal din Monaco, AS Monaco. Oligarhul este divorțat. A plătit pe insulă 100 de milioane de euro. Iar acum se pregătește de o investiție de 165 de milioane de euro. „Ideea de bază este de a crea o insulă „verde” cu cea mai mare utilizare posibilă a peisajului, structurii și frumuseții sale incomparabile.

Proiectul de investiții, așteptat să fie finalizat în 2-3 ani, include complexul de lux cu spa, restaurante și port de agrement. În plus, vor exista showroom-uri, un amfiteatru, un heliport, o fermă și zone de recreere. Scopul familiei noastre este de a crea primul complex de cazare de lux din Grecia, situat pe o insulă privată, care să fie unul dintre puținele din lume, de fapt, unic în Marea Mediterană”, a declarat Rybolovlev pentru Wealth Management.

Rezidență VIP cu respect față de natură

„În același timp, toate lucrările se fac foarte atent și în deplină armonie cu mediul. Mulți ani, când fiicele mele erau foarte mici, am fost absolut fascinați de Skorpios. Obișnuiam să admirăm țărmurile de pe iahtul familiei. Îmi amintesc că am fost captivat de acest „paradis pământesc” cu frumusețea sa naturală încântătoare.

Povestea insulei lui Onassis. De ce a adus-o aici „Grecul de aur” pe Jacqueline Kennedy

După ce l-am cumpărat și am petrecut multe vacanțe acolo, Skorpios înseamnă foarte mult pentru mine. Nu doar un adăpost privat mă ajută să mă relaxez, să îmi încarc bateriile și să revin la responsabilitățile mele. Este locul sfânt în care s-a căsătorit prima mea fiică, Katerina. Acolo, mă simt complet liber să absorb armonia și liniștea acestui cadru special. (…) Și, de fapt, mă simt acasă acolo”, a mai spus Rybolovlev pentru sursa citată.

Potrivit presei elene, complexul din Marea Ionică va fi finalizat şi pregătit să primească turişti în vara anului 2024.

Sursa foto: Instagram

Pașaportul românesc e unul dintre cele mai tari din lume

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre