Simona Ionescu / Redactor Șef

Rică Răducanu povestește cum veneau Nicu Ceaușescu și Nadia Comăneci la el acasă să mănânce sarmale

Rică Răducanu povestește cum veneau Nicu Ceaușescu și Nadia Comăneci la el acasă să mănânce sarmale
Rică Răducanu a driblat de prea multe ori moartea, are genă bună și e convins că va trăi măcar 100 de ani. Are amintiri frumoase cu Nicu Ceaușescu și Mircea Lucescu, pe care le-a povestit în stilul lui caracteristic, într-o emisiune tv.

Cu Mircea Lucescu a făcut echipă bună, nu doar profesional, cei doi având o relație de prietenie frumoasă. Rică Răducanu povestește despre petrecerile cu Lucescu și Nicu Ceaușescu, când fiul dictatorului și Nadia Comăneci veneau la el să mănânce cele mai bune sarmale. A făcut multe mărturisiri fostul mare portar al României în emisiunea lui Denise Rifai de la Kanal D.

Nu a evitat subiectul prieteniei sale cu Nicu Ceaușescu, ci din contră. A dat tot felul de amănunte despre petrecerile la care petreceau împreună, când mai scăpau caii la băutură, dar și despre faptul că Nicu a fost cel care i-a deschis capul și drumul către completarea studiilor, fiindcă după ce se va lăsa de sport îi va fi greu să câștige bani dacă nu are școală.

Rică Răducanu nu avea liceul terminat, făcuse doar 10 clase. Nicu Ceaușescu l-a convins că trebuie să termine liceul și să facă facultatea de sport – IEFS. Antrenorul l-a înscris la liceul Dimitrie Bolintineanu și a vorbit cu directorul să dea examenele toate într-un an. „Eu am prins generația când se făceau 13 clase cu liceul. Așa că am facut 3 ani într-un an și am scăpat. Apoi, m-am transferat la Sportul Studențesc și am făcut și facultatea. Nicu era deștept, m-a învățat bine”, a mărturisit Rică Răducanu.

Sarmalele nevestei

Din relatările lui Rică nu a lipsit nici o picanterie din relația lui cu Nicu Ceaușescu. În afară de petrecerile cu echipa națională de fotbal, unde apăreau și fiii dictatorului, Rică mai avea întâlniri private cu Nicu. Acesta îl vizita acasă fiindcă îi plăcea „caterinca” lui Rică, dar și sarmalele făcute de soție. „Venea cu Nadia, era perioada aceea, ca să mănânce sarmale făcute de nevastă-mea”, a spus cel care a fost declarat portarul care a dat cele mai multe goluri, din toate timpurile.

„Mama, dacă nu cădea de pe scaun, când a pus niște perdele, nu murea, o sută de ani avea”

Prima dată când viața i-a dat o palmă urâtă a fost când avea doar 12 ani. Dar a simțit mâna lui Dumnezeu și de atunci a trecut prin momente foarte grele. Chiar și așa, membrii familiei sale au trăit foarte mult, apropiindu-se de un secol.

Rică Răducanu e convins că va trăi 100 de ani

Mama sa, de exemplu –  spune sportivul – a murit pentru că a căzut de pe scaun în timp ce punea perdele, dar dacă nu s-ar fi întâmplat asta, e sigur că ar fi trăit și acum. De aceea, Rică e sigur că va ajunge măcar până la vârsta de 100 de ani. „Mama, dacă nu cădea de pe scaun, când a pus niște perdele, nu murea, o sută de ani avea”, a spus acesta, la un moment dat. El a împlinit 77 de ani.

Cum l-a ajutat Lucescu să cucerească fetele

Relația dintre Rică Răducanu și Lucescu a început în perioada de calificări pentru Mondialul din 1970, când acesta l-a ajutat pe sportiv să obțină aprobare pentru mașină. Ulterior, Lucescu a început să-l învețe cum să cucerească fetele, dar el nu schița nici un gest pentru că-și iubea la nebunie partenera de viață. „Mircea e familist convins.

Rică și Mircea Lucescu, o prietenie de-o viață

Nu știu dacă prea multe a avut, așa, el… O iubea pe Neli și acum, nu era de stilul ăsta, dar era deștept. Știa toate limbile…

„Nu sufla, nu avea el treabă el cu din astea. Nu, nu, cuminte, nici la fete, nimic”

De exemplu, dacă mergeam prin Brazilia, când trebuia să vorbesc cu fata ceva, « Ce vrei să vorbești, măi, Rică cu ea?Măi, zi așa, fii atent! Te quiero mucho, Te iubesc mult, vino cu mine în cameră, vezi să nu te vadă antrenorul », că, atunci, eram spioni și el îmi scria eu am pus pe românește ce vreau să-i zic lu aia, în partea cealaltă, zicea el. Pe urmă, am luat bilețelul, stăteam așa « Te quiero mucho! » și, pe urmă, după ce am mai servit și noi ceva, ea pleca înainte și mergea așa și mă duceam în cameră.

Deci, așa a fost prima fițuică pe care mi-a dat-o Lucescu, în străinătate. Nu sufla, nu avea el treabă el cu din astea. Nu, nu, cuminte, nici la fete, nimic. Cuminte, Mircea, deștept, învăța toată ziua”, a povestit fostul portar, în emisiunea tv.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre