Simona Ionescu / Redactor Șef

Românca Ancuța Sarca creează pantofii care au înnebunit toate vedetele: Rihanna, Dua Lipa și Cher sunt cliente fidele

Românca Ancuța Sarca creează pantofii care au înnebunit toate vedetele: Rihanna, Dua Lipa și Cher sunt cliente fidele
Ancuța Sarca este un nume tot mai vehiculat printre vedetele de peste ocean. Unele dintre cele mai mari dive din showbizul mondial îi încalță creațiile. Românca și-a făcut un nume din refolosirea adidașilor de epocă, iar presa străină nu mai contenește cu laudele.

O pereche de sandale Red Sword cu cravată la gleznă create de Ancuța Sarca costă peste 600 de dolari. Săptămâna aceasta tânărul designer român a apărut în paginile Financial Times.

Ancuta Sarca, în vârstă de 31 de ani, și-a dezvoltat o estetică personală puternică și un interes pentru modă încă din adolescență, dar, crescând într-o familie din clasa muncitoare din România, a constatat că hainele de designer nu erau la îndemâna ei. Ea a găsit o alternativă în cumpărarea de haine second-hand pe care le-a deconstruit și le-a personalizat după gustul ei. După haine, a trecut la pantofi și, în timp și-a creat propriul brand. Pantofii de epocă, în special, au devenit „o obsesie”, iar în momentul în care Sarca și-a lansat brandul de încălțăminte omonim, în 2019, avea o colecție vastă cu care să experimenteze.

Designerul român Ancuța Sarca trăiește și crează la Londra

„Pur și simplu mi-a venit foarte organic să fac ceva din ei”, a declarat ea pentru Financial Times, prin Zoom, din studioul ei din Londra.

Bella Hadid și Dua Lipa sunt dintre cele mai înfocate fane ale pantofilor Ancuței Sarca

Colecția de debut a designerului la London Fashion Week, în septembrie 2019, a inclus slingback-uri futuriste și mules în culori neon, realizate din adidași Nike second-hand refăcuți. Și-a prezentat colecția  pe un covor de iarbă verde falsă care semăna cu un mini teren de fotbal desenate.

Modelul Bella Hadid e îndrăgostită de cizmele din ultima colecție a româncei

Acești pantofi-antrenor hibrizi, care au devenit stilul caracteristic al designerului, au fost prevăzuți cu tocuri delicate, mici, precum și cu preluări din designul tradițional pentru îmbrăcămintea sportivă, cum ar fi limbile căptușite, șireturile groase sportive și swooshes Nike. De atunci, Sarca și-a extins categoriile, incluzând în creațiile ei cizme, sandale, mocasini și mules, realizate din piele refolosită, articole de îmbrăcăminte second-hand deconstruite și resturi de anvelope.

„Folosesc pantofi vintage sau articole de îmbrăcăminte vintage”

„Modelele lui Sarca sunt excentrice, dar și familiare, cu referințe recognoscibile – vârfuri pătrate și catarame din anii 1970, vârfuri ascuțite din anii 1990, tocuri kitten heels din anii 2000 – care provin din interesul ei de lungă durată pentru încălțămintea vintage.

„Sunt un mare fan al vintage-ului, dar mă gândesc mereu cum pot să îl inovez și să îl fac pentru o femeie modernă, spune designerul. Când folosesc pantofi vintage sau articole de îmbrăcăminte vintage, încerc să salvez finisajele realizate manual, acele lucruri pe care nimeni nu le mai face”. Femeile moderne, printre care Bella Hadid, Dua Lipa, Rihanna și Cher, și-au dat toate aprobarea”, notează Financial Times.

Ancuța sarca inventează pantofi- hibrid, pornind de la adidași uzați

Jocul cu contraste precum vechiul și noul este esențial pentru designul Ancuței Sarca.  „Este această idee de a împinge limitele, explică ea. În mintea mea, adidașii sunt asociați cu stilul masculin și cu îmbrăcămintea sport, așa că este vorba de a-i pune într-un context complet diferit – lux, eleganță, feminitate”.

Ancuța Sarca e absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Ancuța Sarca a studiat designul vestimentar la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, România. Apoi a lucrat ca designer vestimentar în Londra timp de aproape patru ani înainte de a-și înființa propria afacere cu încălțăminte. Perspectiva inovatoare asupra încălțămintei a dobândit-o în urma acestei prime experiențe de job.

„Principalele mele roluri au fost întotdeauna foarte practice, venind cu idei de forme noi. Am luat aceleași procese pe care le foloseam pentru haine, cum ar fi drapajul și colajul, și le-am folosit pentru pantofi. Cred că este ceea ce a făcut ca brandul să fie proaspăt”, spune ea, pentru sursa citată.

Cher este una din clientele fidele ale designerului român

Potrivit Ancuței Sarca, clientele ei apreciază unicitatea pieselor sale, care sunt adesea realizate în loturi mici și exclusive, precum și ceea ce ea numește aspectul „eco-conștient” al practicii sale de design. „Am o piață mare în Asia, copii cool din Japonia și China, dar și clienți europeni din clasa de mijloc care doresc să dețină ceva nou și contemporan pe care îl văd ca pe o investiție”, mai arată designerul.

Produce aproximativ 700 de perechi pe sezon

Pentru realizarea colecțiilor sale, Ancuța sarca caută pe site-uri web precum eBay, Vinted și Depop și în piețele din România și Londra adidași uzați, în timp ce pielea învechită folosită  provine în principal din Italia, unde sunt asamblați pantofii. Ea produce aproximativ 700 de perechi pe sezon, care sunt vândute en-gros prin buticuri de lux și magazine de comerț electronic precum Browns, Farfetch, Ssense și LN-CC.

Alături de Rihanna și alte vedete, Dua Lipa poartă pantofii și poșetele Ancuței Sarca

Pentru ultima sa colecție de toamnă / iarnă 2023, Ancuța Sarca s-a uitat spre inteligența artificială și lumea digitală pe de o parte, și natură pe de altă parte. „Am fost în România pentru mai mult timp în această iarnă, iar orașul meu natal este înconjurat de păduri și munți, așa că m-am conectat cu adevărat cu natura. Mă gândeam la modul în care depindem de aceste două lumi foarte contrastante și la faptul că așa trăim acum.

Pentru noile colecții, Ancuța Sarca își caută inspirația în târgurile de vechituri și pe site-uri de vânzări

Chiar dacă trăiești în natură, ești cu adevărat conectat virtual”, a mai dezvăluit creatoarea. Pornind de la aceste reflecții a creat noi modele de pantofi cu toc, cizme și mocasini care combină materiale confortabile, cum ar fi blana falsă sau nailon căptușit, cu elemente high-tech de crom oglindă.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre