Cea mai bătrână persoană din lume dă o lecție importantă omenirii. Iată secretul longevității sale.
María Branyas Morera a intrat în Cartea Recordurilor Guinness după moartea lui Lucille Randon, în vârstă de 118 ani, care s-a stins la un azil din orașul francez Toulon. María Branyas Morera a rezistat în fața a două războaie mondiale, războiul civil spaniol, pandemia de gripă din 1918 și pandemia de coronavirus.
Branyas a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce a supraviețuit unui atac de Covid în mai 2020, când pandemia a făcut din Spania una dintre cele mai afectate țări. La un moment dat, se credea că este cea mai bătrână supraviețuitoare a Covidului, înainte ca Randon să supraviețuiască contractând ea însăși virusul.
„Longevitatea mea ține și de noroc”
Cu ceva timp în urmă, femeia a spus și care este secretul vârstei sale. „Ordinea, liniștea, o bună legătură cu familia și prietenii, contactul cu natura, stabilitatea emoțională, lipsa grijilor, lipsa regretelor, multă pozitivitate și faptul de a sta departe de persoanele toxice. Cred că longevitatea ține și de noroc. Noroc și o genetică bună”, spune site-ul Guinness.
Tatăl său a fondat revista de limbă spaniolă Mercurio
Branyas s-a născut la San Francisco pe 4 martie 1907, la un an după ce părinții ei s-au mutat din Spania în SUA. În următorii opt ani, familia s-a mutat în Texas și New Orleans, unde tatăl ei a fondat revista de limbă spaniolă Mercurio, înainte de a se întoarce în Spania și de a se stabili în Catalonia. De atunci, Branyas a trecut prin momente definitorii.
Tatăl ei a murit de tuberculoză pulmonară în timpul călătoriei pe ocean din SUA în Spania. În 1918, pandemia de gripă spaniolă a început să bântuie lumea. Apoi, când Branyas avea 29 de ani, a izbucnit războiul civil spaniol, lăsându-i ceea ce ea a rezumat anterior ca fiind „amintiri foarte proaste”. A urmat apoi cel de-al Doilea Război Mondial.
În ziua nunții, a aflat că a murit preotul care trebuia să-i cunune
Branyas și-a întemeiat o familie cu soțul ei, un medic catalan pe nume Joan Moret, căruia i-a dăruit trei copii. Cea mai bătrână persoană din lume are și 11 nepoți și 13 strănepoți. În ziua nunții cuplului, după ore întregi de așteptare, au aflat că preotul lor murise pe neașteptate. La biserică nu exista un telefon pentru a chema un alt capelan, așa că familia a trebuit să se urce într-o mașină și să caute un alt preot.
De atunci, Branyas a îmbrățișat progresele tehnologiei, adoptând în special social media și comunicațiile digitale. Branyas folosește un dispozitiv de transmitere a mesajelor vocale și Twitter pentru a păstra legătura cu cei dragi.
„Un nou an este un cadou”
„Viața nu este eternă pentru nimeni. La vârsta mea, un nou an este un cadou, o sărbătoare umilă, o călătorie frumoasă, un moment de fericire. Să ne bucurăm de viață împreună”, a scris ea pe Twitter în ziua de Anul Nou. Căminul de bătrâni al lui Branyas, Residència Santa María del Tura, a emis o declarație în care a spus că va recunoaște faptul că a devenit cea mai bătrână persoană în viață din lume în cadrul unui eveniment privat. „Ea este sănătoasă și continuă să fie surprinsă și recunoscătoare pentru atenția care i se acordă”, a precizat azilul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook