Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai bătrână mamă din Romania, gata să mai bată un record. Adriana Iliescu uimeşte din nou

Cea mai bătrână mamă din Romania, gata să mai bată un record. Adriana Iliescu uimeşte din nou
În urmă cu aproape 20 de ani, profesoara a devenit cea mai vârstnică mamă din România, după ce a născut o fiică ce a fost concepută prin fertilizare in vitro. Aceasta e majoră deja, în timp ce mama ei se luptă, fără intenție, pentru un nou record.

Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din Romania este gata să mai bată un record, acela pentru durata unui proces de moștenire. În vârstă de 85 de ani, aceasta a devenit o abonată a instanțelor, având pe rol zeci de procese, care durează de mult. Fosta profesoară își crește fiica singură. Totodată de peste 156 de ani a început să se judece pentru a-și cere drepturile.

Adriana Iliescu este cunoscută drept cea mai bătrână mamă din România, statut pe care l-a deținut până în anul 2006. În acel an a devenit mamă o altă femeie, care avea mai mult de 66 de ani și 320 de zile la nașterea copilului, cât avea Adriana Iliescu în momentul aducerii pe lume a Elizei. În prezent, Eliza Maria Iliescu este o tânără care a avut și are parte de o educație aleasă.

Fiica Adrianei Iliescu, prima cea mai bătrână mamă din România, este acum majoră și studentă la două facultăți ( Sursa foto: arhivă personală)

Chiar dacă din pensia de profesoară Adriana Iliescu nu a putut face mare lucru, aceasta fiind foarte mică, prima cea mai bătrână mamă din România și-a crescut fiica de una singură, alegând să investească în educația propriului copil. „E la două facultăți, se descurcă foarte bine”, a mărturisit profesoara pensionară. În prezent, Eliza este studentă la două facultăți din București: Facultatea de Litere și Facultatea de Științe Umane. Conform legii din România, pentru a urma 2 facultăți, în cazul uneia cursurile sunt contra cost.

Cea mai bătrână mamă din Romania, proces record pentru o moștenire

Fiecare leu cheltuit în familia Iliescu este atent drămuit. Pentru a ajunge la cursuri de la o facultate la alta, tânără uneori e nevoită să ia taxiul, ceea ce, spune mama ei, își „permit”, căci costă doar 12 lei cursa. În plus, ea se gândește la un credit de nevoi personale de 4000 de lei, pentru a o sprijini pe fiica sa, plătind pentru școlarizarea la a doua facultate. Adriana Iliescu spune că ea și fiica sa au făcut toate calculele, și e convină că se vor descurca inclusiv cu plata ratelor.

Cu grija viitorului fetei, în față, Adriana Iliescu se luptă în instanță să obțină câștig de cauză asupra unei case din localitatea Bălcești, județul Vâlcea, pe care intenționează să i-o lase fiicei ei drept moștenire, când ea nu va mai fi.

Povestea a început în 2004, când părinții Adrianei Iliescu au murit, lăsând drept moștenire o bucată de teren. Pământul ar fi fost vândut de rudele profesoarei, iar aceasta le-a dat în judecată, pentru a-și păstra intactă moștenirea constând într-o casă și 320 de metri pătrați de teren. Aceasta a mers în fața magistraților și a solicitat anularea actului de vânzare-cumpărare.

În 2015, ea a pierdut un proces, dar a continuat judecata. În decembrie 2023, Adrian Iliescu are un nou termen. Cea mai bătrână mamă din România speră că va câștiga procesul și că, astfel, va avea ce să îi lase moștenire fiicei sale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre