Simona Ionescu / Redactor Șef

Selly face knockout învățământul românesc: ”Ce învăţăm la şcoală nu are legătură cu realitatea, ieșim perfect pregătiți pentru 1990”

Selly face knockout învățământul românesc: ”Ce învăţăm la şcoală nu are legătură cu realitatea, ieșim perfect pregătiți pentru 1990”
Cel mai celebru adolescent din România pune la pământ sistemul de educație românesc și le dă peste nas tuturor celor care l-au contestat. A luat 9,60 la bacalaureat și a făcut un vlog în care facwe konckout școala autohtonă.

După ce a reușit să ia examenul de bacalaureat cu media 9.60, vloggerul Selly critic aspru sistemul de învățământ românesc. Dar, mai întâi și-a pus pe Instagram o poză cu diploma de absolvire și a scris sub ea: ”9.50 română, 9.60 mate, 9,70 bio. Creier și eu?”. 138.206 persoane au apreciat postarea.

Selly, care are peste 2.660.000 de abonați la canalul său de YouTube a a demontat, punct cu punct, sistemul de învățământ românesc: școala nu îi pregătește pe tineri pentru viitor!

”Salut! Eu sunt Selly şi azi s-au afişat rezultatele la BAC. Nu, nu am picat BAC-ul, dar dacă el s-ar fi dat din lucruri care să te ajute cu adevărat în viaţă, lucruri care să te pregătească cu adevărat pentru viitor, vă dau în scris aici că picam BAC-ul. Şi probabil că toţi colegii mei picau la fel ca mine acest examen al maturităţii“, a spus Selly în deschiderea vlogului.

”Să spui că tot ce înveţi pentru BAC îţi va folosi în viaţă este ca şi cum ai spune că titlul acestui videoclip nu este cel mai mare clickbait. (…) Dacă ceva nu se va schimba în educaţie, în următorii 10, 20 de ani, Bacalaureatul chiar nu o să mai însemne nimic“, a spus Selly.

Programă învechită:  școala e ruptă complet de realitate

”Problema mea nu e cu vreun liceu sau cu vreun profesor, problema mea este cu programa şcolară şi cu materia care este predată în şcolile din România. Pentru că ce învăţăm noi la şcoală nu are legătură cu realitatea, şi asta este o mare mare problemă. Şi nu am inventat eu asta, există oameni mult mai inteligenţi decât mine care au aceeaşi părere.


Strict interzise pentru femeile însărcinate

Cum a devenit cățelul Moo vedetă în două luni


Uitaţi-vă puţin cum se schimbă lumea din jurul vostru, gândiţi-vă puţin la ce telefon aveaţi acum 10 ani, de exemplu, şi ce telefon aveţi acum. Gândiţi-vă efectiv cum arăta lumea din jurul vostru acum 20 de ani şi cum arată acum, la cât de mult a avansat tehnologia.

Sau acum 30 de ani, cât de dificil era să iei legătura cu cineva care era de partea cealaltă a Pământului şi cum, acum, cu un singur click îi putem vedea şi auzi la o calitate foarte bună. Şi în lumea asta super modernă, super digitalizată, unde lucrurile se schimbă foarte, foarte repede, lucrurile pe care noi le învăţăm la şcoală au rămas aceleaşi cam de 30 de ani încoace.

Şi din cauza asta, când ieşi pentru prima dată pe poarta liceului cu BAC-ul luat şi cu diploma în mână, ai ieşit perfect pregătit în 2020 pentru anul 1990. Asta gândindu-ne că era actual ce se preda atunci, dar nu prea cred“, a mai spus Selly.

Andrei Șelaru, alias Selly, este fiul unui cuplu modest din Craiova. Mama sa  eprofesoară de matematică, iar tatăl inginer silvic. Interesat de mic de tot ceea ce înseamnă online, a ajuns înainte de a împlini 18 ani, să câștige un milion de dolari și este cel mai de succes vlogger din România.

”Gândiţi-vă (…) câte lucruri cu adevărat aplicabile în viaţa reală, în viaţa de zi cu zi, învăţaţi de fapt în liceu. Toată lumea se concentrează pe materiile de BAC, iar restul materiilor sunt o glumă, sunt ignorate complet (…). cu 40% analfabeţi funcţional în România, şcoala românească îţi promite că ce vei învăţa aici te va pregăti pentru viitor.

”Oamenii care conduc învăţământul din România, de cele mai multe ori sunt şi proşti şi ticăloşi”

Dar întrebaţi un om care este realizat în viaţă, din orice ierarhie socială, cît de mult l-a ajutat şcoala să ajungă acolo unde este el. (…)  Oamenii care conduc învăţământul din România, de 30 de ani încoace, cei care au într-adevăr putere de decizie asupra lucrurilor care se întâmplă, sunt fie proşti, fie ticăloşi. Iar de cele mai multe ori sunt şi proşti şi ticăloşi“, a mai spus Selly.

Sistemul românesc de învățământ promovează ”tocilarii”, memorarea unor texte, în timp ce tinerii nu dobândesc un minim de educație financiară pentru societatea capitalistă în care trăiesc.

”O fi important să toceşti paginile alea de comentarii literare, poate nu-mi dau eu seama acum, dar ştiţi ce mai e important? Să ştii cum funcţionează lumea din jurul tău, să cunoşti legile, drepturile şi obligaţiile tale ca cetăţean, să ştii cum să-ţi deschizi o afacere, să ştii cum funcţionează politica, ca să ştii cum funcţionează taxele, legile, inflaţia, băncile, toate lucrurile astea.

Politica, de exemplu, e aşa un subiect care ne scârbeşte pe toţi, e aiurea să vorbeşti despre politică, şi asta pentru că noi nu înţelegem cum funcţionează politica de fapt. Pentru că asta nu se învaţă la şcoală. Liceul nu te învaţă ce atribuţii are un preşedinte, un prim-ministru, un parlamentar. Toată lumea spune ”Mergeţi la vot, aveți 18 ani!”

Da, dar mulţi dintre voi habar nu aveţi ce atribuţii au şi ce pot face oamenii pe care îi votaţi. Politicienii vă pot prosti mult mai simplu promiţându-vă nişte chestii pe care nici nu ar avea cum să le facă din funcţia respectivă. Şi nu e din greşeală aici“, a adăugat tânărul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre