Rododendron ponticum, o floare care vă bucură ochii nu trebuie cumpărată în această primăvară. Specialiștii spun că poate răspândi boli ale copacilor și pot dăuna faunei sălbatice indigene.
Organizația Woodland Trust a menționat că rhododendron ponticum este o specie invazivă care se poate răspândi rapid și poate înlocui plantele indigene din păduri, amenințând în special pădurile tropicale temperate rare din Marea Britanie, a căror combatere costă milioane de euro.
S-au cheltuit 360.000 de lire sterline doar în ultimul an pentru controlul plantelor invazive
Rhododendronii importați pot ajunge, de asemenea, cu boala mortală Phytophthora ramorum, care poate fi fatală pentru mai mult de 150 de specii de plante și a dus la tăierea pe scară largă a plantațiilor infectate.
Organizația caritabilă a declarat că a cheltuit 360.000 de lire sterline în ultimul an pentru controlul plantelor invazive, inclusiv pentru îndepărtarea rododendronilor. Și a menționat un studiu care a evaluat prețul total al acestei plante la 6,2 milioane de lire sterline.
„Sufocă pădurile native”
Această plantă populară de grădină, care produce buchete de flori purpurii primăvara, este listată în lege ca specie invazivă non-nativă, ceea ce interzice oamenilor să o planteze în sălbăticie, dar nu împiedică vânzarea sau cultivarea ei în grădini. Rebecca Gosling, expertă în boli ale copacilor la Woodland Trust, avertizează că ar trebui să se facă mai mult pentru a combate amenințarea reprezentată de această plantă.
„Rhododendron ponticum este o problemă reală pentru plantele și arborii indigeni din Marea Britanie. Sufocă pădurile native și umbrește plantele caracteristice, inclusiv în pădurile tropicale temperate importante, care acoperă doar 1% din terenurile din Marea Britanie.
Unul dintre primii cinci factori de declin al biodiversității
Trebuie luate măsuri pentru a proteja și alte specii și habitate de aceeași soartă. Creșterea comerțului și impactul din ce în ce mai mare al schimbărilor climatice sporesc probabilitatea introducerii de noi specii. Fiind unul dintre primii cinci factori de declin al biodiversității, guvernul trebuie să trateze speciile alogene invazive ca pe o problemă prioritară.
Dacă nu reușim să le stăpânim și presiunea pe care aceasta o exercită asupra populațiilor de animale sălbatice aflate în dificultate, va fi, de asemenea, mai greu să atingem obiectivele de refacere a naturii și să oprim declinul abundenței speciilor până în 2030.”, a spus Rebecca Gosling. Woodland Trust îndeamnă publicul să nu cumpere rhododendron ponticum pentru grădinile proprii și solicită guvernului să sporească finanțarea pentru combaterea speciilor invazive.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook