Simona Ionescu / Redactor Șef

Florin Piersic are ghinion. Operația e amânată. Cum explică specialiștii occidentali „infecțiile din spital”

Florin Piersic are ghinion. Operația e amânată. Cum explică specialiștii occidentali „infecțiile din spital”
La două zile după ce a suferit o intervenție de extragere de sonde și îndepărtare de stimulator, Florin Piersic a fost adus de urgență la Institutul Matei Balș din Capitală și rămâne sub stricta supraveghere a medicilor.

Florin Piersic trece acum printr-un proces de evaluare medicală complexă din cauza infecției care s-a extins. Se vorbește deja de septicemie. Va trebui să suporte încă o intervenție chirurgicală, dar acesta s-a amânat.

Din nefericire, medicul care trebuie să-l opereze la picior este plecat în străinătate și se întoarce abia peste două zile, spun surse medicale. Florin Piersic și-a exprimat dorința ca intervenția chirurgicală să fie realizată de acest doctor, ținând cont de faptul că tot el l-a operat la București, când i-a fost pusă proteza. Până când acest lucru va fi posibil, de artist se ocupă alți ortopezi, care au grijă ca rana cu infecție să fie îngrijită corespunzător, informează și un post tv.

„Nu putem face afirmații privitoare la evoluție”

Florin Piersic adus cu o aeronavă NATO la București

Cu puțin timp în urmă, Institutul Matei Balș a trimis un comunicat de presă prin care a explicat că în acest moment, Florin Piersic este stabil.

„Maestrul Florin Piersic dorește să transmită gânduri bune pentru toți admiratorii dumnealui și să îi asigure că „este pe mâini bune”.

Începând din momentul internării, 7 mai ora 22:30, domnul Florin Piersic se afla într-o evaluare complexa legata de procesul infecțios, care presupune abordare multidisciplinara (ortopedica, cardiologica). Este stabil la acest moment și se afla sub stricta supraveghere medicala. Nu putem face afirmații privitoare le evoluție, ținând cont de vârstă și de comorbiditati. Vom revenii cu detalii ulterior.”, au spus reprezentanții Institutului.

Ce spun cercetătorii occidentali despre „infecțiile din spital

Multă vreme pacienții au crezut că infecțiile pe care le fac în timpul spitalizării sunt cauzate de superbacteriile la care sunt expuși în timp ce se află într-o unitate medicală. Oamenii de știință susțin că datele genetice ale bacteriilor care cauzează aceste infecții spun o altă poveste. Majoritatea infecțiilor asociate asistenței medicale sunt cauzate de bacterii inofensive pe care pacienții le aveau deja pe corp înainte de a fi internați.

Bacterii care trăiesc în mod inofensiv pe propriul corp

Bacterii care trăiesc pe corpul uman

Cercetările care compară bacteriile din microbiom, cele care ne colonizează nasul, pielea și alte zone ale corpului, cu bacteriile care cauzează pneumonie, diaree, infecții ale fluxului sanguin și infecții ale locului intervenției chirurgicale arată că bacteriile care trăiesc în mod inofensiv pe propriul nostru corp atunci când suntem sănătoși sunt cel mai adesea responsabile pentru aceste infecții grave. Cercetarea recent publicată în Science Translational Medicine se adaugă la numărul tot mai mare de studii care susțin această idee.

Extrem de periculoase, infecțiile de la nivelul locului unde are loc intervenția chirurgicală

Dintre diferitele tipuri de infecții asociate asistenței medicale, infecțiile de la nivelul locului intervenției chirurgicale se disting ca fiind deosebit de problematice. Acestea reprezintă o cauză semnificativă de readmitere în spital și de deces după o intervenție chirurgicală. În condițiile în care în spitalele lumii se fac eforturi mari pentru a le preveni.

Printre acestea se numără sterilizarea întregului echipament chirurgical, utilizarea luminii ultraviolete pentru a curăța sala de operație, respectarea unor protocoale stricte pentru ținuta chirurgicală și monitorizarea fluxului de aer din sala de operație. Cu toate acestea, infecțiile de la nivelul zonei chirurgicale apar în urma a aproximativ 1 din 30 de proceduri, de obicei fără nicio explicație.

Cum preveniți infecțiile care se pot lua din spital

În timp ce ratele multor alte complicații medicale au înregistrat îmbunătățiri constante de-a lungul timpului, datele Agenției pentru Cercetare și Calitate în domeniul Sănătății și ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că problema infecțiilor de la nivelul locului de operație nu se ameliorează. Și mai grav este faptul că este o creștere la nivel global a rezistenței la antibiotice care duce la creșterea ratelor de infecție în urma intervențiilor chirurgicale.

Infecția în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale poate fi devastatoare pentru pacienți

Studiile anterioare privind infecțiile de la nivelul locului intervenției chirurgicale au fost limitate la o singură specie de bacterii și au utilizat metode de analiză genetică mai vechi. Însă noile tehnologii au deschis ușa pentru studierea tuturor tipurilor de bacterii și testarea simultană a genelor lor de rezistență la antibiotice.

În SUA, de exemplu, sunt cheltuite mai multe resurse de asistență medicală pentru chirurgia coloanei vertebrale decât pentru orice alt tip de procedură chirurgicală. Infecția în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale poate fi devastatoare pentru pacienți, deoarece necesită adesea intervenții chirurgicale repetate și cure lungi de antibiotice pentru a avea o șansă de vindecare.

Pacientul trăiește cu microbi fără să știe

Oamenii de știință dezvăluie de unde provin cele mai multe infecții „de spital”

Bacteriile care colonizează partea superioară a spatelui, în jurul gâtului și umerilor, sunt mai asemănătoare cu cele din nas; cele prezente în mod normal pe partea inferioară a spatelui sunt mai asemănătoare cu cele din intestin și scaun. Frecvența relativă a prezenței lor în aceste regiuni ale pielii reflectă îndeaproape frecvența cu care apar în infecțiile după intervenții chirurgicale în aceleași regiuni specifice ale coloanei vertebrale.

86% dintre bacteriile care au provocat infecții după o intervenție chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale se potriveau genetic cu bacteriile pe care un pacient le purta înainte de operație. Această cifră este remarcabil de apropiată de estimările din studiile anterioare care au folosit tehnici genetice mai vechi, axate pe Staphylococcus aureus.

Microbi rezistenți la antibiotice prin expunerea anterioară la antibiotice, produse de consum sau prin contactul de rutină cu alți oameni

De asemenea, 60% dintre infecții erau, de asemenea, rezistente la antibioticul preventiv administrat în timpul operației, la antisepticul folosit pentru a curăța pielea înainte de incizie sau la ambele. Se pare că sursa acestei rezistențe la antibiotice nu a fost, de asemenea, dobândită în spital, ci de la microbii cu care pacientul trăia deja fără să știe. Aceștia au dobândit probabil acești microbi rezistenți la antibiotice prin expunerea anterioară la antibiotice, produse de consum sau prin contactul de rutină cu alți oameni.

Prevenirea infecțiilor chirurgicale

Dacă sursa cea mai probabilă de infecție chirurgicală,  microbiomul pacientului, este cunoscută în avans, acest lucru oferă echipelor medicale o oportunitate de a se proteja împotriva acesteia înainte de o procedură programată. Protocoalele actuale de prevenire a infecțiilor, cum ar fi antibioticele sau antisepticele topice, urmează un model unic.

În viitor, medicii ar putea folosi informații despre microbiomul dumneavoastră pentru a selecta antimicrobiene mai bine țintite. Dar sunt necesare mai multe cercetări cu privire la modul de interpretare a acestor informații și pentru a înțelege dacă o astfel de abordare ar duce în cele din urmă la rezultate mai bune. În prezent, ghidurile de practică, dezvoltarea produselor comerciale, protocoalele spitalicești și acreditarea legate de prevenirea infecțiilor se concentrează adesea pe sterilitatea mediului fizic. Această sterilitate se face mai bine și mai temeinic în străinătate și mai puțin în România, unde lipsa de bani, de personal și de substanțe de calitate superioară reprezintă piedici recunoscute chiar de cadrele medicale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre