Tatăl ChatGPT nu se desparte niciodată de rucsacul albastru. De ce e acesta numit „rucsacul nuclear”

Tatăl ChatGPT nu se desparte niciodată de rucsacul albastru. De ce e acesta numit „rucsacul nuclear”
De foarte multe ori s-a observat că vedetele din domeniul tehnologiei au adevărate obsesii față de anumite piese de îmbrăcăminte sau accesorii.

Așa cum Steve Jobs nu renunța la tricoul său gri, „tatăl” ChatGPT nu se desparte niciodată de rucsacul albastru. De aceea acesta a și fost numit „rucsacul nuclear”. În mai toate imaginile în care e surprins de paparazzi, Sam Altman, vizionarul din spatele companiei de succes de inteligență artificială (IA) OpenAI și creatorul ChatGPT,  apare cu un rucsac albastru colorat.  Mai în glumă, mai în serios, internauții susțin că în interiorul acestuia se află cheia pentru a pune capăt unei posibile apocalipse provocate de inteligența artificială.

Cine este Sam Altman

În vârstă de 38 de ani, pe numele său complet Samuel Harris Altman, acesta este un antreprenor, investitor și programator american. A fost co-fondatorul Loopt și este actualul CEO al OpenAI. A fost președintele Y Combinator și a fost pentru scurt timp CEO al Reddit.

Sam Altman, vizionarul din spatele companiei de succes de inteligență artificială OpenAI și creatorul ChatGPT, a apărut ca o figură proeminentă și foarte apreciată în lumea tehnologiei. Deși faima sa a crescut vertiginos, la fel ca și compania sa, ceea ce îl diferențiază este abordarea sa prudentă și prevăzătoare față de viitorul inteligenței artificiale.

Sam Altman este precaut cu privire la evoluția inteligenței artificvale

Altman nu numai că posedă informații din interior despre dezvoltarea inteligenței artificiale, dar recunoaște și îngrijorările care o înconjoară. Deși începuturile inteligenței artificiale sunt bine cunoscute, perspectivele actuale și mai ales viitorul și potențialele sale pericole rămân un mister care îi îngrozește pe mulți, scrie Gearrice.com.

„Tatăl” ChatGPT nu se desparte niciodată de rucsacul albastru

Inclusiv în contextul în care Sam Altman nu se desparte de rucsacul său albastru se ridică întrebări cruciale: Ar putea IA să devină periculoasă? Ar putea depăși inteligența umană? Evoluția rapidă a acestei tehnologii scapă de sub control?

„Părintele” Chat GPT nu se desparte niciodată de rucsacul său albastru

De altfel, „tatăl” ChatGPT a semnat o scrisoare în care spunea că „atenuarea riscului de extincție a IA ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri societale, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear”, arătând preocuparea sa reală că această tehnologie scapă de sub controlul uman.

Rucsacul albastru al lui Sam Altman amintește de pericolul potențial al IA

Un obiect iconic din viața lui Altman este „rucsacul său nuclear”, un termen colocvial care se referă la rucsacul albastru destul de ornamentat pe care îl poartă adesea cu el. Acest obiect simbolizează angajamentul lui față de responsabilitate în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Se zvonește că în interiorul rucsacului se află un Macbook, instrumentul său preferat de lucru, și că acest computer are capacitatea de a închide serverele care găzduiesc IA-ul ChatGPT. Deși veridicitatea acestei afirmații nu este confirmată, ideea în sine reflectă cel puțin îngrijorarea sa cu privire la riscul potențial pe care l-ar putea reprezenta această tehnologie.

Cu toate acestea, putem spera că dacă această inteligență artificială va deveni vreodată cu adevărat periculoasă pentru omenire, Sam Altman ar avea în rucsacul albastru un buton de panică care ar pune rapid capăt vieții acestei tehnologii.

Comparația cu servieta nucleară a președintelui Statelor Unite nu este întâmplătoare, întrucât ambele obiecte simbolizează responsabilitatea și prudența în momentele critice. În ciuda incertitudinilor și dezbaterilor actuale din jurul IA, Altman demonstrează un angajament de nezdruncinat față de dezvoltarea responsabilă.

Nu există nicio îndoială că Sam Altman prețuiește prevenția mai presus de orice. În 2016 a declarat pentru The New Yorker că pentru apocalipsă are „arme, aur, iodură de potasiu, antibiotice, baterii, apă, măști de gaz ale Forțelor de Apărare ale Israelului și o bucată mare de teren în sudul țării unde poate zbura”.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre