De mai bine de 1.000 de ani, femeile din triburile din Myanmar își decorează fețele cu tatuaje complicate pentru a opri rivalii să le răpească, însă tradiția se pierde, așa că acum au rămas doar ultimele femei tatuate.
Guvernul acestei țări a interzis practica în 1962 într-un efort de modernizare a țării. Ultimele femei tatuate care au suferit ritualul sunt acum bătrâne. Chipurile lor decorate cu modele geometrice aparte au fost surprinse de un fotograf. Acesta documentează o „artă” pe cale de dispariție.
Mici puncte negre tatuate acoperă chipul unei femei din clanul Dai care poartă, de asemenea, lăstari de bambus prin lobii urechii întinse cu o lățime de câțiva centimetri. Într-o altă imagine, o linie neagră și subțire a fost tatuată în jos, pe fața unei femei din clanul Yindu, încât creează o iluzie aproape optică.
Ultimele femei cu fețe tatuate
În întregul stat Chin, există 60 de clanuri. Multe împărtășesc aceleași tradiții de tatuare, fetele fiind supuse transformării la vârsta de 12 ani. Originile practicii sunt necunoscute, dar, potrivit folclorului local, a început deoarece multe dintre femei au fost răpite de conducătorii de triburi din zonele învecinate, scrie Daily Mail.
Fetele Chin erau renumite pentru frumusețea lor. Deseori erau răpite, violate și forțate să se căsătorească. În încercarea de a opri răpirile, bătrânii au decis să acopere fețele fetelor cu tatuaje. Au considerat că le fac să pară mai puțin atractive.
În ultimul mileniu, tradiția a continuat și tatuajele au devenit acum o parte cheie a identității femeilor Chin. Mulți bărbați consideră acum că tatuajele sunt o marcă de frumusețe și refuză să se căsătorească cu fete din triburi care nu sunt tatuate.
Fotograful Marco Vendittelli, 32 de ani, din Sorrento, Italia, a fotografiat femeile tatuate, în vârstă, din statul Chin din Myanmar. Timp de șapte zile, Marco a călătorit prin regiune vizitând clanurile Dai, Muun, Yindu, Upu, Mkaan și Ngaya.
„Mulți dintre oamenii cu care am vorbit au spus că au început să își tatueze fețele pentru a deveni urate, astfel încât să nu mai poată fi răpite”, a spus Marco. „Alții mi-au spus că pur și simplu au făcut-o pentru a arăta din ce trib fac parte. Toată lumea a fost amabilă și primitoare. Te fac să te simți ca parte a familiei, introducându-te în tradițiile clanului. Chin State este un loc minunat pentru a admira esența reală a populației din Myanmar fiind încă neatins de turismul de masă”, a mai dezvăluit fotograful.
Sursa foto: Daily Mail / Marco Vendite
Ce produse de îngrijire sunt potrivite în funcție de vârstă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook