Maia Morgenstern a fost toată viața ei asumată și în pas cu vremurile. Bunăoară, a decis să anunțe pe rețelele sociale faptul că a luat o decizie importantă. Aceasta e vestea momentului: Maia Morgenstern își ia rămas bun, în curând nu va mai conduce Teatrul Evreiesc de Stat. Primii care au aflat vestea au fost cei peste 140.000 de fani care o urmăresc pe rețelele sociale.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Celebra actriță e hotărâtă să se pensioneze, imediat ce va împlini vârsta legală de pensionare, după o carieră întinsă pe zeci de ani. Din acel moment, nu va mai fi nici director de teatru. Însă Maia Morgenstern nu se va transforma într-o bunicuță care stă în fotoliu, în fața televizorului și croșetează. Ea rămâne activă, deja face sport cu ganterele, în curte, ca să se mențină în formă. Și va continua să joace, ca artist independent.
Maia Morgenstern își ia rămas bun
Maia Morgenstern a anunțat printr-un fel de poem ce urmează. Acum patru ani, a mai publicat pe rețelele sociale un text asemănător. Multe din frazele scrise atunci se regăsesc și în textul de acum.
„Aștept factrița. E vremea. Muncesc de peste patruzeci de ani. Amurgul e violet. Aștept pensia. Merit”, a spus vedeta. Ea a rememorat cum i-au fost începuturile actoricești.
„Acum patruzeci de ani și ceva, puțin ceva, am căzut la examenul de la facultate. Facultatea de teatru: IATC. Eram 500 de fete pe 4 locuri. N-am intrat. Aveam 18 ani. Am intrat la „muncă”, la Teatrul Evreiesc de Stat. Figurantă corp ansamblu – că n-aveam studii. Aveam 18 ani. Am dansat și-am cântat, și-am învățat din mers. Și-am plâns un pic. Acum aștept pensia. Merit.
După aia, am intrat la Facultatea de Teatru. Tot 4 locuri erau, iar noi – 500. Da’ eu am intrat prima (și dacă intram a treia… avea ceva? Sau ultima să fi intrat, ce, ar fi fost rău?) Aveam de-acum 19 ani și eram prima. Dar nu mi-au lăsat cuvântul de bun intrat, la deschidere. Ce dacă?!? N-ai mai uitat prostia asta?!? Asta e țara mea. Tu pleacă la tine în țară.
Nu, această problemă nu există, mi-au spus la BOB. Și-au rupt memoriul pe care îl depusesem la Ministerul Educației. Ce mai contează. Acum aștept pensia. Merit”, a mai continuat Maia Morgenstern.
Poem despre pensionare: „Aștept pensia. Merit”
Celebra actriță de teatru și film în vârstă de 62 de ani și-a început cariera profesională departe de București. Ea a rememorat și acele vremuri. „Am făcut stagiul în provincie. Așa era legea. Nu mi-a fost ușor. Nu pot zice că mi-a plăcut. Câte trei săptămâni de „turnee” și deplasări prin toate satele și cătunele din țară, la țară. Sau împrejurimi. Case de cultură sătești. Sau grajduri.
Era frig și zloată și noroi și apa prindea pojghiță de gheață în pahar. Dar oamenii ne iubeau, cred. Copii mai ales: gălăgioși și curajoși, ne luau în stăpânire fără complexe sau preliminarii: eram ai lor, le aparțineam, eram proprietatea lor. Își însușeau poveștile, costumele, măștile noastre, fără multe mofturi”, și-a mai amintit Maia Morgenstern.
„Și la filmare am fost, că am așteptat. Ce-am mai așteptat. Am fost la probe, am fost la multe probe. Și am luat. Dar mi-au zis să-mi schimb numele. Numele de familie, că-i greu de scris și pronunțat. Acum aștept pensia. Pensia vine pe numele meu adevărat. Merit. P.S. Așa cum mi-am meritat salariul. Și-l merit. De 40 de ani. Cu carte de muncă. Cu contract. Prin / cu concursuri, examene, evaluări. Teste. Vă mulțumesc tuturor!”, și-a încheiat Maia Morgenstern epistola de pensionare.
Am considerat că merită publicat acest text al marii noastre actrițe, pentru a rămâne în arhiva Google, ușor de aflat de generațiile viitoare ce artiști valoroși a avut România.
40 de ani de carieră artistică
Născută la București în 1962, cu trei prenume, Maia Emilia Ninel Morgenstern (n.r. – numele ei înseamnă „steaua de dimineață”), este deopotrivă actriță de film, radio, televiziune, scenă și voce, dar și actriță și cântăreață în limba idiș.
Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru şi Film între 1981 şi 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” (TNB).
A realizat proiecte artistice de anvergură, atât în teatru, cât şi în film, alături de Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Theo Angelopoulos, Marta Mészáros, Mel Gibson, cum am menționat deja.
Pe scena TNB s-a remarcă în spectacole precum „O trilogie antică”, după Euripide şi Seneca, „Dama cu camelii” după Al. Dumas fiul sau în „Vizita bătrânei doamne” de F. Dürrenmatt. Continuă să joace și acum, în spectacole, seriale și filme. Cel mai recent o vom vedea în lungmetrajul „Ca fetele”, un proiect cinematografic ce va avea premiera înainte de mijlocul lunii septembrie.
Premiată de români și străini
În 2000, de Ziua Națională a României, Maia a primit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Comandor „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”. Parlamentul European a desemnat-o, în anul 2003, „Actriţa şi femeia anului”.
Din 2010 a fost numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România. Este, din 2012, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, titlu acordat de statul francez. Din același an este și directorul Teatrului Evreiesc de Stat. Peste alți șase ani, marea artistă a fost recompensată cu același ordin național „Pentru Merit”, dar în grad de Mare Ofițer
Nu în ultimul rând, ar trebui să amintim că Maia Morgenstern a fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Premiul Felix al Academiei Europene de Film, Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă. Pe lângă Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în Franţa, a primit și Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”.
S-a împăcat cu soțul de care a divorțat
Maia Morgenstern a fost căsătorită în perioada 1983 – 1999 cu actorul Claudiu Istodor. Apoi s-a căsătorit cu medicul Dumitru Băltățeanu în perioada 2001 – 2015. Are trei copii: Tudor Aaron Istodor (născut în 1984 din căsătoria cu Claudiu Istodor), Eva Leea Cabiria (născută în 1999 dintr-o relație neoficializată cu actorul András István Demeter, în prezent secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii) și Ana Isadora (născută în 2003 din căsătoria cu medicul Dumitru Băltățeanu).
De ceva ani, Maia Morgenstern s-a împăcat cu primul ei soț, actorul Claudiu Istodor. Au și jucat, după împăcare, împreună, într-un serial difuzat de Antena 1. Iar pentru a avea o imagine completă despre Maia Morgenstern, amintim că are un singur viciu: țigările, la care nu a renunțat nici în pandemie.
Surse foto: Adrian Pîclișan, Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook