Mecanismul de acordare a ajutoarelor financiare pentru refugiații ucraineni se vrea schimbat de Guvern. Un proiect de hotărâre de Guvern ce stabilește sume mai mici a fost pus în dezbatere publică, în contextul în care alte țări europene au renunțat deja să acorde aceste ajutoare.
Potrivit noilor dispoziții, banii pentru cazare și hrană vor fi primiți, timp de patru luni, direct de către persoanele care vin din zona de conflict, și nu de către românii-gazde, cum se întâmpla în prezent.
Astfel, începând cu 1 mai, persoanele care vin în România din zona de conflict din Ucraina vor primi direct o sumă forfetară lunară.
În prezent, o familie de refugiați ucraineni cu doi copii primește 4.400 de lei. Însă, conform proiectului de hotărâre de Guvern, ar urma să fie alocată suma de 2.000 de lei de chirie pentru fiecare familie de ucraineni stabilită în România.
În afară de această sumă de bani, ar urma să mai fie acordați încă 650 de lei pentru hrană pentru fiecare persoană în parte, fiecare membru al familiei.
Deci o familie cu un copil va primi lunar 3.950 lei.
Pentru ucrainenii singuri, Guvernul intenționează să acorde lunar 2.000 de lei pentru chirie și 750 de lei pentru hrană.
Guvernul a motivat reducerea ajutoarelor pentru refugiații ucraineni în contextul în care piața chiriilor ar putea fi afectată, pentru că familiile de ucraineni care primesc acest ajutor de la stat își permit să plătească chirii mult mai mari decât românii care locuiesc cu chirie.
Executivul încearcă acum să reducă cheltuielile cu ajutoarele pentru refugiații ucraineni, în contextul în care țările europene au renunțat deja să acorde aceste ajutoare.
După cele patru luni, sprijinul financiar va mai acoperi doar cheltuielile de cazare, până la sfârşitul anului, iar refugiaţii sunt încurajaţi să se înregistreze la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, pentru a avea acces la toate măsurile de sprijin pentru angajare sau în caz de şomaj, valabile şi pentru cetăţenii români.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook