21 mai, Sfinții Constantin și Elena. Ce „vrăjitorie” fac femeile pentru a speria duhurile rele

Pe 21 mai credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Constantin cel Mare, împăratul care a schimbat fața Imperiului Roman, alături de mama sa, Elena, care a avut un rol fundamental în descoperirea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus. În această zi, femeile țin cont de un ritual pentru a îndepărta duhurile rele.
Din cele mai vechi timpuri, femeile obișnuiesc ca pe data de 21 mai să facă un ritual despre care se spune că sperie vrăjitoarele și duhurile rele să se apropie de casă. Membrii familiei se adună în jurul unui vas cu lapte și bat cu lingurele de lemn în vasele în care obișnuiesc să fiarbă acest aliment, strigând cu voce tare. Se crede că acest obicei aduce belșugul în casă și alungă tot ce e rău.
Pentru a aduce liniștea și bucuria în familie, tradiția spune să aveți în casă în ziua Sfinților Constantin și Elena cel puțin trei fire de bujori îmbobociți, considerați simbolul armoniei. De asemenea, un membru al familiei duce la biserică trei bujori, flori de lămâiță, pâine și dulciuri făcute în casă, pentru sănătate și bunăstare.
Pentru ca gospodăria să fie protejată de farmece și vrăji, femeile tămâiază casa și stropesc cu agheasmă. La sate, oamenii obișnuiesc să aprindă un foc numit „Focul viu” și stau în jurul acestuia. Tradiția spune că fumul acestui foc alungă spiritele malefice și protejează turmele de oi și pe ciobani de pagubă.
Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o zi a liniștii și bucuriei, de aceea nu aveți voie să vă certați, să stricați o prietenie și să divorțați. Cine ia astfel de decizii, va avea pierderi financiare sau dureri sufletești pe termen lung. De asemenea, nu stricați cuiburile păsărilor, indiferent cât de mult v-ar deranja zgomotul lor. Tradiția spune că veți avea necazuri în familie tot anul.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook