Simona Ionescu / Redactor Șef

23 iunie, sărbătoarea Rusaliilor. Purtați haine de culoare roșie și nu vă tundeți părul

23 iunie, sărbătoarea Rusaliilor. Purtați haine de culoare roșie și nu vă tundeți părul
Prima zi de Rusalii pică în acest an pe 23 iunie 2024, duminică, la 50 de zile de la Învierea Domnului. În această zi nimeni nu are voie să muncească și nici să se tundă, dar e bine să purtați haine de culoare roșie.

Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută ca și sărbătoarea Rusaliilor, are loc la zece zile de la Înălțarea Domnului și la 50 de zile de la Paște. Potrivit tradiției, în această zi nici un credincios nu are voie să se tundă. E important însă să purtați haine de culoare roșie.

Nu se spală rufe

Rusaliile sunt sărbătorite pe 23 iunie și 24 iunie și reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Sfânta Scriptură ne spune că atunci Duhul Sfânt a coborât peste apostolii adunați la Ierusalim și au primit puterea de a propovădui Evanghelia Domnului în toată lumea. Tradiția spune că în zilele de Rusalii nimeni nu are voie să muncească în casă sau în gospodărie sau să meargă la câmp. Nu se spală nici rufe, pentru că atunci Ielele (Rusaliile) se vor supăra, le vor face imposibil de uscat sau le vor transforma în lucruri care nu se pot purta.

Nu măturați în casă în ziua de Rusalii

Nu mergeți în păduri și în zonele izolate

Din bătrâni se spune că cine va mătura sau va șterge pe jos în ziua de Rusalii va atrage ghinionul și energiile negative. Iar cine se tunde se crede că se va îmbolnăvi. Nu mergeți prin locuri izolate sau prin păduri, pentru că e posibil să vă apară în față chiar Ielele. Nici în vii nu e bine să ajungeți, pentru că Ielele se pot ascunde și acolo.

Nu vă certați cu nimeni

Persoanele care se vor certa în ziua de Rusalii vor avea tot anul doar discuții și probleme. Pentru a fi protejat tot anul, e bine să puneți la icoane frunze de nuc și de tei, pentru că acestea vor prinde puteri magice. Acestea vor fi însă duse dimineață la biserică, pentru ca preoții să le sfințească. Frunzele de nuc se pun și la porțile caselor dar și în grajdurile animalelor, pentru ca și acestea să fie protejate. Pentru a fi protejați, e bine să purtați haine de culoare roșie. Tradiția spune că va fi un an bogat, dacă va ploua de Rusalii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre