Simona Ionescu / Redactor Șef

24 februarie, Dragobete. Ce să faceți pentru a avea spor și sănătate

24 februarie, Dragobete. Ce să faceți pentru a avea spor și sănătate
Echivalentul românesc al zilei de Valentine’s Day, Dragobetele este așteptat cu sufletul la gură de îndrăgostiți. Nu faceți aceste lucruri dacă vreți să aveți spor și sănătate.

24 februarie, Dragobete. Numit și Sântion de primăvară, Năvalnicul, Logodna sau Ca de primăvară, Dragobetele este momentul în care odată cu natura, reînvie și iubirea. Aceste lucru însă nu aveți voie să le faceți, pentru că nu veți mai avea spor și sănătate.

Din cele mai vechi timpuri bătrânii spun că în ziua de Dragobete trebuie să vă ocupați mai mult de animale și păsări. Pentru că acestea își perechea pe viață și încep să construiască cuiburi. Nimeni nu are voie să sacrifice animale de Dragobete, iar persoanele care vor lucre la camp în această riscă să se îmbolnăvească.

Lacrimile aduc necazuri

Nimeni nu are voie să plângă în ziua de Dragobete, pentru că lacrimile aduc necazuri. Tradiția spune că o fată căreia îi place un băiat, să facă tot ce poate pentru ca de Dragobete să se întâlnească cu băiatul dorit. Tot din cele mai vechi timpuri se spune că cine merge la sărbătoarea Dragobetelui va fi ferit de boli și nenorociri tot anul.

dragobete
Dragobetele, sărbătoarea iubirii. Ce să faceți pentru a avea noroc tot anul

În vechime, tinerii se îmbrăcau în dimineața zilei cu cele mai frumoase haine și se întâlneau apoi în fața bisericii sau în mijlocul satului. Dacă era frumos afară fetele plecau să culeagă plante pe care le foloseau ulterior pentru descântece de dragoste. Dacă însă afară era frig toată lumea se strângea la casa unui tânăr unde povesteau și jucau diverse jocuri.

Dragobetele, zeul pețitor

Dragobetele este asemuit cu Eros, zeul iubirii și Cupidon, fiind considerat fiul Babei Dochia. El este un tânăr chipeș și mai ales dornic să dea iubire care trăiește prin păduri. El este văzut ca un zeu pețitor, fiind ocrotitorul celor care se întâlnesc în ziua în care acesta e sărbătorit. Se spune că iubirea care se înfiripă de Dragobete va ține pentru toată viața, precum a păsărilor care se „logodesc” în această zi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre