4 martie 1977, noaptea de teroare a românilor. În cutremur au murit 1.578 de persoane

4 martie 1977, ora 21.22.22. Românii se uitau la televizoarele alb-negru, la filmul bulgăresc „Dulce si Amar”. Apoi a început teroarea. Un cutremur de 7.4 pe scara Richter a zguduit România. Au murit 1.578 de persoane, printre care și zeci de vedete.
Cutremurul din 4 martie 1977 trezește și azi teamă, chiar și la persoane care nu au trăit noaptea aceea de teroare. Au aflat de la părinți, de la bunici, de la specialiști că zona seismică Vrancea este capabilă să producă din nou pagube uriașe.
4 martie 1977, noaptea de teroare a românilor. A durat 55 de secunde de la ora 21:22:22. Pereții s-au prăbușit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit. Mulți s-au repezit îngroziti pe scări, alții au rămas încremeniti în casă, paralizați de teamă. Printre victimele cutremurului din 1977 au murit și mari personalități.
Lună plină, vineri, 4 martie 1977. La televizor era filmul bulgaresc ”Dulce si Amar”. Nicolae Ceaușescu, aflat în Nigeria, participa la dineul oficial dat de președintele african. Nimic nu prevestea teroarea care urma să se abată asupra României.
4 martie 1977, ora 21.22.22. Seismul, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, panichează întreaga țară. Violența lui s-a înregistrat atât pe verticală, cât și pe orizontală, în directia nord-sud și est-vest.
A plecat din zona Vrancea, de la o adâncime de circa 110 km. Am aflat mai târziu că plăcile tectonice s-au prăbușit cu 60º. Toate stațiile seismice de pe glob, aflate pe recepție, au reperat cutremurul.
Prima stație care a primit și analizat informațiile primite în urma cutremurului a fost cea de la Golden-Colorado (Statele Unite). Energia distructivă eliberată de seism a fost estimată ca egală cu cea emisă de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!
Pereții s-au prăbușit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit. Unii s-au repezit pe scări, alții au rămas încremeniti în casă, paralizați de teamă. Frica i-a îndemnat pe alții să se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar și cazuri de femei care au născut înainte de vreme.
În Capitală au căzut 32 de blocuri și clădiri mari, iar alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns clădirile de la Lizeanu colț cu Ștefan cel Mare, Continental-Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata și Nestor.
Sub darâmaturile blocului Continental din Piața Universității și-au găsit sfârsitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, poeta Veronica Porumbacu. Alte personalități care au pierit sub dărâmături au fost criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski și soția sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se află în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital.
Ca prin minune, soțul, scriitorul Romulus Rusan (soțul Anei Blandiana), a fost găsit în viață sub mormanul de moloz. Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatră, în fața blocului Scala, care s-a prăbușit.
Pe 5 martie, se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morți. 2.600 de răniți. Printre cei morți au fost descoperiți și criticul literar Mihai Gafița, actrița Eliza Petrăchescu, iar cascadorul Tudor Stavru a murit în timp ce căuta supraviețutori.
În timpul cutremurului din ’77, au murit fetele gemene ale Marioarei Zăvoranu, Camelia și Adriana, surorile mai mari ale Oanei Zăvoranu.
Fetițele aveau nouă ani și jumătate când au pierit sub dărâmăturile blocului Casata, din zona Piața Romană, care s-a prăbușit în urma seismului.
La cutremur au pierit și părinții adoptivi ai Marioarei, familia Radu, dar și unchiul și mătușa ei.
Au fost gășiți supraviețuitori chiar și după 11 zile de la cutremur. Ultimul salvat, tânarul de 19 ani, Sorin Crainic, a stat sub darâmaturile fostului bloc Continental nu mai puțin de 250 de ore, înainte de a fi salvat.
În cutremurul din 4 martei 1977, au murit 1.578 de persoane, iar 11.321 au fost rănite. Printre cei morți în cumplitul cutremur a fost marele actor Toma Caragiu, dar și o mulțime de alți artiști și scriitori.
De-a lungul zilei de 4 martie 1977, Toma Caragiu a vorbit la telefon cu familia şi cu mai mulţi prieteni, iar unii dintre aceştia l-au şi vizitat. Deşi a fost invitat în oraş de diferite personalităţi, Toma Caragiu nu a vrut să îşi părăsească locuinţa, deoarece soţia lui i-a spus că îl va suna la ora 21.30. Singura modalitate de a comunica era telefonul fix, aflat în apartamentul de la etajul doi din blocul Continental – Colonadelor 3, în care marele actor locuia.
În momentul cutremurului, în casa lui Toma Caragiu se afla şi Alexandru Bocăneţ (33 de ani), regizorul care colabora cu marele actor român. Potrivit martorilor, apartamentul lui Toma Caragiu a rămas aproape intact, însă el a încercat să se salveze şi a ieşit din locuinţă, neştiind că acest gest va fi unul fatal. Scările s-au prăbușit.
Abia pe 10 martie, trupul său a fost găsit sub ruine, iar o zi mai târziu a fost înmormântat la Cimitirul „Bellu“ din Bucureşti. A fost identificat după claia de păr creț.
În 1977, Doina Badea era o artistă consacrată, supranumită „Edith Piaf a României”, datorită vocii magnetice, cu inflexiuni grave. După o mare decepție sentimentală, îl întâlnise pe Traian Zmeu, un bărbat care o iubea cu patimă pe artistă.
Cei doi au fost răsplătiți de Dumnezeu cu doi băieți: Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu.
Blocul din cartierul Militar în care locuia Doina Badea s-a prăbuşit complet. Mâna artistei a fost recunoscută printre dărâmături după verigheta pe care o avea pe deget, dar trupul nu i s-a găsit vreodată.
Multe personalități au fost victime ale cutremurului din ʼ77.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook