Întreaga creștinătate se pregătește de marea sărbătoare a Paștelui, printr-un post de șase săptămâni.
6 martie 2022, Lăsata Secului. Ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă în această zi
Una dintre cele mai frumoase tradiții păstrate din moși-strămoși este legată de… halviță. De Lăsata Secului, gazda leagă cu o sfoară o bucată de halviță, apoi se plimbă cu ea prin fața copiilor, care sunt cu mâinile la spate, doi câte doi. Aceștia încearcă să prindă halvița cu gura și toată lumea se amuză de momentul inedit.
Cine este învingător, va primi la final și o recompensă pe măsură. O altă datină care se păstrează și în zilele noastre este legarea grânelor, un obiect care se ține pentru ca păsările să nu distrugă recolta.
De Lăsata Secului, finii merg cu ploconul la nași
Tot în această zi, credincioșii trebuie să petreacă, de aceea se fac mese întinse cu bucate alese. În plus, acum e momentul în care finii vin cu ploconul la nași, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin și le vor cere iertare acestora dacă le-au greșit cu ceva în cursul anului.
În final, toată lumea se distrează, iar de pe masă nu trebuie să lipsească plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide, alimente care simbolizează sporul.
Tradiția spune că nimeni nu are voie să muncească de Lăsata Secului, pentru că va fi prins de friguri tot anul. De asemenea, nici o gospodină nu care voie să coasă, să toarcă sau să țeasă, pentru că se va îmbolnăvi și va avea parte de necazuri tot anul.
Rostiți rugăciunea iertării
De asemenea, se spune că oricine va rosti această rugăciune a iertării de Lăsata Secului, va primi binecuvântarea Domnului „Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoşi, pentru mântuirea neamului omenesc ai lăsat Cerurile şi Te-ai sălăşluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii şi ai primit pe Dumnezeieştii Tăi umeri neputinţele noastre şi ai purtat durerile noastre!
Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit şi chinuit pentru păcatele şi fărădelegile noastre şi de aceea noi înălţăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite. Primeşte-le, Preabunule Doamne şi Te pogoară către neputinţele noastre şi păcatele noastre nu le pomeni! Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!
Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoieşte-ne, Mântuitorul nostru şi pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor şi mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârşitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase! Cu tânguire şi lacrimi de pocăinţă fără de măsură, cădem la picioarele milostivirii Tale Dumnezeieşti.
Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase! Curăţeşte-ne, Dumnezeul nostru, cu Harul Tău cel Dumnezeiesc, pe noi toţi, de toate nedreptăţile şi fărădelegile vieţii noastre, ca întru sfinţenia iubirii Tale de oameni, să-Ţi mulţumim pentru toate milele Tale, să lăudăm Preasfânt Numele Tău, dimpreună cu al Tatălui şi al Preabunului şi de Viaţă Făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!”.
Sursă foto: gastropedia
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook