Simona Ionescu / Redactor Șef

A apărut o nouă variantă de coronavirus și este extrem de infecțioasă. Omoară animalele

A apărut o nouă variantă de coronavirus și este extrem de infecțioasă. Omoară animalele
Pandemia de Covid nu s-a încheiat chiar dacă regulile de distanțare socială nu mai sunt în vigoare. Noi tipuri de coronavirus continuă să apară, iar toamna aceasta se anunță cu provocări inclusiv pentru posesorii de animale de companie.

O nouă variantă de coronavirus a fost semnalată, iar aceasta este, conform medicilor, extrem de infecțioasă. Ea ucide animalele, deja semnalându-se că i-au căzut victime nu mai puțin de 8000 de pisici. Varianta coronavirusului care a ucis 8.000 de pisici în Cipru a fost detectată săptămâna aceasta în Marea Britanie, anunță Miror.co.uk. O pisică ce a fost adusă în Marea Britanie de pe insula mediteraneeană s-a dovedit a fi infectată cu ceea ce medicii au numit Covidul pisicilor.

Descoperirea a fost făcută de veterinar, după ce proprietarul animalului a dus-o la medic, aceasta prezentând o serie de simptome care l-au alarmat. În urma testelor efectuate, s-a dovedit că pisica era afectată de noua tulpină hibridă a unui coronavirus felin și canin existent. Acesta se numește numește F-Cov-23 și nu este legat de pandemia Covid-19. Printre simptomele sale se numără diareea ușoară și letargia, dar majoritatea felinelor nu prezintă simptome, ceea ce face și mai dificilă tratarea, arată sursa citată.

Simptomele Covidului felin. Iată la ce trebuie să fiți atenți dacă aveți pisici

Unul din 10 cazuri suferă mutații în peritonită infectată felină (PIF), iar aceasta poate fi fatală. Virusul le provoacă animalelor pierderea poftei de mâncare, anemie și icter. Proprietarii sunt avertizați să fie atenți la aceste simptome cheie. Animalele bolnave experimentează, de asemenea, letargie, febră, abdomen umflat și inflamație.

Una din 10 pisici riscă să moară dacă se infectează cu Covidul felin. Tratamentul e eficient doar în faza incipientă a bolii.

Se estimează că virusul a ucis cel puțin 8.000 de pisici în prima jumătate a acestui an în Cipru, dar această cifră ar putea fi de până la 300.000. Autoritățile din Cipru au aprobat tratamente Covid țintite de om pentru feline încă din luna august, pentru a încerca să preia controlul asupra focarului. Multe dintre pisicile de pe insula mediteraneeană de est – cunoscută sub numele de „insula pisicilor”, deoarece este un loc timpuriu al domesticirii lor – sunt maidaneze și este obișnuit ca ele să se plimbe prin orașe, adesea în grădinile oamenilor, restaurante și să caute în apropierea coșurilor de gunoi. Potrivit Daily Mail, voluntarii și veterinarii au lucrat din greu în încercarea de a trata animalele care prezentau simptome, în timp ce pisicile domestice au fost plasate în carantină la clinici în încercarea de a încetini răspândirea virusului.

Covidul felin ucide 1 din 10 animale bolnave

Site-ul cu acces deschis bioRxiv a publicat un studiu al cazului pisicii britanice infectate cu Covidul felin și a avertizat că există riscul răspândirii focarului. Boala cauzată de coronavirus, peritonita infecției feline (PIF), este comună la nivel global, dar nu a fost considerată o îngrijorare înainte de sosirea acestei noi tulpini, care e letală în 1 din 10 cazuri.

Aproximativ una din 10 feline ar dezvolta PIF și simptome, inclusiv febră, letargie și inflamație de la coronavirus, care a rămas în stare latentă la pisici. Cu toate acestea, fără tratament, virurul este aproape întotdeauna fatal.

Acum, combinația dintre coronavirusul canin și tulpina felină a dus la modificări ale bolii, făcând-o mai infecțioasă. Autorul studiului publicat pe bioRxiv, Dr. Christine Tait-Burkard, a declarat pentru The Telegraph că acest nou virus pare să se răspândească ușor și nu se mai bazează pe schimbări sau mutații ale gazdei.

„Dovezile noastre sugerează că virusul se poate răspândi direct de la pisică la pisică prin contaminare fecală. De exemplu, dacă o pisică folosește aceeași litieră sau aceeași zonă exterioară ca și o pisică infectată și apoi își linge labele”. PIF poate fi tratat medicamentos, însă numai dacă este în stadiile incipiente, arată specialiștii. Pe de altă parte, tratamentul este scump.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre