Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost descoperit alt superiaht al lui Vladimir Putin. Ambarcațiunea, folosită și de iubita Alina Kabaeva

A fost descoperit alt superiaht al lui Vladimir Putin. Ambarcațiunea, folosită și de iubita Alina Kabaeva
Centrul de investigații „Dosier” susține că a găsit două superiahturi care ar fi fost folosite de președintele rus Vladimir Putin și de anturajul său. Este vorba de Victoria, de 71 de metri, și de Orion, de 38 de metri, care îl însoțește. Despre aceste nave nu se știa nimic până acum.

„Dosier” numește iahtul „Victoria” drept „nava amiral a flotilei lui Vladimir Putin din Marea Neagră”. Se crede că nava se află în prezent în reparații într-un doc din portul turcesc Tuzla, în apropiere de Istanbul. Jurnaliștii de la „Dosier” au filmat iahtul de pe un quadrocopter. Potrivit unei surse din Dosier care a lucrat cu Putin în urmă cu mai bine de 20 de ani, iahtul Victoria a fost comandat de președintele rus și construit la mijlocul anilor 2000 la uzina militară Sevmash, împreună cu iahtul Graceful.

Iahtul Victoria a costat 50 milioane de dolari

Despre acesta s-a relatat anterior că a fost deținut de compania prietenului lui Putin, Pyotr Kolbin, apoi vândut unei companii ai cărei proprietari sunt ținuți la secret, într-un dosar clasificat. Construcția iahtului Victoria a fost comandată de structurile omului de afaceri Serghei Maslov, dar sursele spun că era destinat lui Putin.

În cele din urmă, iahtul a fost înregistrat pe numele structurilor unui alt prieten al lui Putin, Gennady Timchenko. Iahtul a fost construit timp de aproape 14 ani. Costul său este estimat la 50 de milioane de dolari.

Superiahtul lui Vladimir Putin

Echipajul vasului ar include persoane care au lucrat la alte iahturi. Proprietarii acestora ar avea legături strânse cu Putin și ar face parte din anturajul său foarte apropiat. Victoria are baza la Soci și merge periodic până la Capul Idokopas, unde se află așa-numitul palat al lui Putin, cunoscut mai ales datorită anchetei FBK.

În vara anului 2021, iahtul a ajuns în Crimeea anexată, în această călătorie fiind însoțit de iahtul Orion, construit în Italia.

„Victoria” este acum cel mai mare iaht

Tot sursele spun că iahtul „Victoria” a fost folosit de Alina Kabaeva, care a fost descrisă în numeroase rânduri ca fiind iubita lui Vladimir Putin. După arestarea iahtului „Scheherazade” în Italia, „Victoria” este acum cel mai mare iaht din Marea Neagră legat de Putin, susține ancheta. Din „flotila” din Marea Neagră mai fac parte Chaika, care figurează în bilanțul Direcției pentru afaceri prezidențiale, dar și Shellest, deținut de o organizație legată de prietenul lui Putin, Iuri Kovalciuk, și Orion.

Există, de asemenea, o „flotilă” similară de trei iahturi în Marea Baltică, dintre care cel mai mare este „Graceful”. Deși nu este „nicio dovadă documentară directă” că „Victoria” are legătură cu Putin,  se crede că există „o mulțime de dovezi indirecte: un echipaj special selectat, traseul navei în apropierea palatului șefului statului, proprietarul oficial și istoria neobișnuită a construcției”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre