Simona Ionescu / Redactor Șef

Vladimir Putin nu e atât de curajos când vine vorba de folosirea propriei mașini de spălat. Cine îi sare în ajutor

Vladimir Putin nu e atât de curajos când vine vorba de folosirea propriei mașini de spălat. Cine îi sare în ajutor
Există analiști care susțin că asaltul lui Vladimir Putin asupra Ucrainei nu este „doar un război politic, ci un război sfânt”. Această părere o avut-o și analistul de afaceri internaționale de la ABC News, despre rusul botezat în secret. Care e superstițios când vine vorba de o simplă mașină de spălat.

Experți din întreaga lume se străduiesc și acum să explice motivația președintelui rus pentru invadarea Ucrainei. Unii cred că și credința lui Putin a jucat un rol cheie în luarea deciziilor sale. Ce are Vladimir Putin cu mașinile de spălat?

Religia lui Putin

Potrivit informațiilor oferite de theweek.com, Putin s-a născut în Leningrad, un oraș care a revenit la numele său original de Sankt Petersburg în 1991, dintr-un tată ateu și o mamă creștină devotată, care l-a botezat în secret. El a crescut sub regimul comunist, care „nu privea cu ochi buni” manifestările deschise de religie, conform Reuters.

Poartă o cruce de argint

În ultimii ani, el și-a evidențiat din ce în ce mai mult aparenta credință religioasă, „purtând o cruce de argint în jurul gâtului și sărutând icoane”, a scris Deborah Netburn în Los Angeles Times. Într-o cascadorie televizată în 2018, când făcea campanie pentru realegere, Putin s-a scufundat în apele înghețate ale unui lac, un ritual creștin ortodox pentru a marca sărbătoarea Epifaniei, care comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan.

Vladimir Putin se teme de mașinile de spălat?

Liderul rus s-a prezentat ca fiind „adevăratul apărător al creștinilor din întreaga lume”, a declarat jurnalistul și rectorul Giles Fraser la UnHerd. Dar dacă aparenta ortodoxie a lui Putin reprezintă o adevărată trezire spirituală sau doar teatru politic este „greu de spus”, a adăugat Netburn de la LA Times.

Semnificația Kievului

Biserica ortodoxă rusă datează din anul 988 d.Hr., când Vladimir I, conducătorul Rusiei Kievene, a chemat întregul oraș pe malul râului Nipru pentru un botez în masă. Această întemeiere a creștinismului ortodox rus a creat o moștenire comună între oamenii care locuiesc în țările cunoscute acum sub numele de Rusia, Ucraina și Belarus.

Un sondaj Pew din 2015 a constatat că 78% dintre ucraineni se identifică drept creștini ortodocși, iar 71% dintre ruși. Această legătură religioasă a fost exploatată de Putin, a cărui afirmație mult repetată că rușii și ucrainenii sunt „un singur popor” a alimentat justificarea acțiunilor sale, inclusiv anexarea Crimeei în 2014.

Cu toate acestea, în timp ce Biserica Ortodoxă Ucraineană, mai veche și mai mare, este o ramură a Bisericii Ortodoxe Ruse, în 2018 a fost creată o nouă Biserică Ortodoxă Ucraineană autonomă, care își sărbătorește independența față de Moscova. Dorința lui Putin de a menține forța Bisericii Ortodoxe Ruse explică de ce acesta „nu este atât de interesat de câteva districte cu înclinații rusești din estul Ucrainei”, a susținut Fraser pe UnHerd.

Putin are multe superstiții

Credințe superstițioase

Pe lângă aparenta sa credință religioasă, președintele rus este, de asemenea, „foarte superstițios”, a declarat Jonny Dymond, de la BBC, în cadrul seriei de podcasturi de la Radio 4, Putin. Pentru a-și susține afirmația, Dymond a relatat o anecdotă legată de un interviu acordat în 2008 de Putin surprinzătorului teatru Andrew Lloyd Webber, care a fost sfătuit să taie o întrebare propusă referitoare la romanul „Stăpânul din Margharița” de Mihail Bulgakov.

„Putin citea romanul când s-a întors la Sankt Petersburg la începutul anilor ’90 și a avut loc un incendiu teribil, așa că de atunci refuză să aibă de-a face cu Stăpânul din Margharita sau cu Bulgakov”, i-ar fi spus secretarul de presă al lui Putin lui Lloyd Webber.

Una dintre gărzile de corp ale lui Putin lucrează ca operator de mașini de spălat într-un palat situat în Crimeea

Liderul dur al Rusiei, Vladimir Putin, nu este atât de curajos când vine vorba de înot, de mâncare sau chiar de folosirea propriei mașini de spălat, din cauza superstițiilor sale sălbatice, potrivit unor foști colaboratori. Pe 14 septembrie 2023, susține Dailystar.co.uk, s-ar fi raportat că șeful Kremlinului trimite scafandri înarmați în apă pe plajele sale private pentru a securiza zona. Precum și un inel de patrulare pe jos în jurul său pentru a se proteja împotriva tentativelor de asasinat.

Acest lucru ar fi spus de Vitaly Brizhaty, un fost membru al securității lui Putin, care se află în exil autoimpus în Ecuador, într-un interviu acordat postului de televiziune independent rus TV Rain. Dar și mai sălbatică pe scara superstițiilor este afirmația lui Briżathy potrivit căreia una dintre gărzile de corp ale lui Putin lucrează ca operator de mașini de spălat într-un palat situat în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în martie 2014.

Piscina unde înoată Putin e verificată de mai multe ori pe zi

Își ține în suspans chiar și propria echipă de securitate

„Iată cât de mult se teme pentru viața lui”, a spus acesta. Fostul paznic a mai dezvăluit că Putin menține un nivel de neîncredere chiar și față de propriul personal de securitate. Brizhaty a susținut că liderul rus oferă frecvent informații false despre locul unde se află și planurile sale de călătorie, ținându-și în mod deliberat echipa de securitate în suspans. Iar această dezinformare deliberată creează o stare de incertitudine în rândul gărzilor sale.

„Oamenilor li s-a spus „se odihnește la dacha” și toată lumea aleargă să-l păzească, dar el ar putea fi în cu totul alt loc”, a menționat acesta. Și Gleb Karakulov, care a fost căpitan în cadrul Serviciului Federal de Protecție (FSO), un organism puternic însărcinat cu protejarea celor mai înalți oficiali ruși, a declarat la începutul acestui an că bărbatul se teme „în mod patologic pentru viața sa”.

Rețea secretă de trenuri

Karakulov a susținut că folosește o rețea de trenuri secretă pentru că „nu poate fi urmărită pe nicio resursă informațională.” Rețeaua ar avea linii în apropierea reședințelor lui Putin din Novo-Ogaryovo, în regiunea Moscovei, și în apropierea reședinței sale Bocharov Ruchei din stațiunea Sochi de la Marea Neagră. Karakulov, care a călătorit cu înalți oficiali de peste 180 de ori, a descris că „buncărele” lui Putin includ pompieri, testeri de alimente și alți ingineri care călătoresc cu președintele în călătoriile sale în străinătate.

Multă vreme nu a folosit telefon mobil sau internet

Piscina în care înoată e testată de mai multe ori pe zi

De asemenea, s-a raportat pe scară largă că toate mesele lui Putin sunt pregătite și gustate de un membru al personalului său de securitate pentru a se asigura că nu sunt otrăvite. Acesta și-ar fi sporit echipa de degustători de alimente, speriat că va fi ținta unei otrăviri din răzbunare, în urma atacului asupra lui Serghei Skripal din martie 2018.

O sursă a declarat pentru Daily Star în 2018 că furtuna din jurul otrăvirii de la Salisbury l-a „dus la un nivel nebun de paranoia”. De asemenea, se pare că Putin a început să poarte mănuși speciale pentru a împiedica ingerarea prin piele a oricăror substanțe chimice sau agenți. Iar piscina în care înoată timp de două ore pe zi este testată în mod repetat pentru a se asigura că nu a fost adăugat nimic în apă. Putin nu folosea un telefon mobil sau internetul, a spus Karakulov, obținând în schimb toate informațiile din cercul său direct.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre