A început Postul Crăciunului. Tradiții necunoscute, când sunt zilele cu dezlegare la pește
Postul Crăciunului se încheie în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie și este mai mult decât o renunțare la alimentele de dulce. Reprezintă un timp al introspecției, al rugăciunii și al redescoperirii unor tradiții străvechi, multe dintre ele aproape pierdute în tumultul modern.
Postul Crăciunului este unul dintre cele patru mari posturi al credincioșilor din timpul anului și amintește de perioada în care Fecioara Maria s-a pregătit pentru a-L aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu.
Spre deosebire de Postul Paștelui, care e mult mai strict, Postul Crăciunului este considerat mai blând, cu dezlegări la pește în zilele de sâmbătă și duminică, precum și de sărbători. Excepție fac prima și ultima săptămână din post.

În afară de zilele menționate, în timpul săptămânii, potrivit Calendarului Creștin Ortodox vor fi următoarele zile cu dezlegare la pește:
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie);
Sf. Mare Mc. Ecaterina (25 noiembrie);
Sf. Cuv Paisie și Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);
Sf. Mare Mc. Varvara ( 4 decembrie);
Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana (9 decembrie);
Sf. Cuv. Daniil Sihastrul (18 decembrie).
Un obicei cu accente arhaice, păstrat în special în Muntenia și Dobrogea, este legat de ziua de 21 noiembrie, sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, numită popular și „Ovidenia” sau „Ziua Lupului”.
În această zi, se crede că spiritele rele, simbolizate de lupi, devin mai active, iar gospodinele evită să spele rufe sau să coasă, pentru a nu atrage ghinionul.
În unele sate, se prepară o turtă de mălai numită „pupa lupului”, care se lasă pe pragul casei sau în pădure, ca ofrandă simbolică pentru a „îmblânzi” spiritele.
Pe toată perioada postului, puteți să vă inspirați din rețetele publicate pe site-ul Rețete și Vedete aici.
Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!
Jurnalistă cu peste 20 de ani de experiență, a debutat ca redactor la cotidianul Tineretul Liber, apoi a contribuit la dezvoltarea altor proiecte. A scris pentru „Evenimentul Zilei”, „Curentul”, „Monitorul de București”, revistele „Felicia” și „Taifasuri”. Din anul 2021 este activă pe site-ul Rețete și Vedete. La toate publicațiile enumerate a publicat articole pe actualitate, lifestyle, monden, medicină naturistă, sănătate, reportaje, religie, horoscop, editoriale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook