Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit artistul care cânta „Ciocârlia” la fluier. Lumea muzicii populare e în doliu

A murit artistul care cânta „Ciocârlia” la fluier. Lumea muzicii populare e în doliu
O figură emblematică a muzicii populare românești s-a stins din viață la 85 de ani. Artistul cânta „Ciocârlia” la fluier și fusese premiat cu numeroase distincții.

Dumitru Zamfira, cunoscut drept maestrul fluierului românesc, a murit la 85 de ani, în Săptămâna Luminată. Artistul era originar din Novaci, județul Gorj, iar de-a lungul anilor a avut mai multe interpretări de excepție, precum „Ciocârlia”, dar și „Hora staccato” și „Hora spiccato” de Grigoraș Dinicu, „Călușul oltenesc”, „Ceasornicul”, „Căruța poștei”, „Sârba rândunelelor”. 

„O veste tristă a venit ca un fulger pentru toți cei care l-au iubit pe Dumitru Zamfira. În Săptămâna Luminată, Dumnezeu l-a vrut să cânte la fluierul lui fermecat în ceruri, îngerilor. A fost un novăcean, un prieten și, mai presus de toate, o valoare a folclorului românesc…

A cântat de la vârsta de 4 ani și a învățat să cânte de la ciripitul păsărelelor din zăvoiul Novaciului, după cum mi-a povestit de multe ori… Ne întâlneam la București și era bucuros să-i povestesc de novăceni, de meleagul natal de care îi era foarte dor…

A murit artistul care cânta „Ciocârlia” la fluier. Lumea muzicii populare e în doliu
Dumitru Zamfira, maestrul fluierului românesc, a murit la 85 de ani
Sursa: Facebook

Va fi adus și înmormântat la Cernădia. Dumnezeu să te ducă în lumină și să-ți odihnească sufletul, om minunat’, a transmis Mărioara Babu din Novaci. 

Dumitru Zamfira, artistul care cânta „Ciocârlia”, a primit primul fluier la 4 ani 

Dumitru Zamfira, originar din Novaci, județul Gorj, unde s-a născut pe 18 mai 1940, a descoperit pasiunea pentru muzică încă din copilărie. La doar patru ani a primit în dar primul fluier, un instrument care avea să-i contureze destinul și să-l transforme într-un autentic promotor al folclorului românesc.

Pe parcursul unei cariere impresionante, Dumitru Zamfira s-a remarcat printr-un repertoriu bogat, format din piese inspirate din tradițiile păstorești, creații ritualice, doine, balade și cântece de joc, toate adunate cu grijă din diverse zone etnografice ale țării.

Muzica lui a depășit granițele țării 

Activitatea sa artistică a fost recunoscută și apreciată prin numeroase premii și onoruri. A fost desemnat laureat al Festivalului Național în 1962 și a obținut distincții importante în cadrul Festivalului „Cântarea României” în edițiile din anii 1981, 1983, 1985 și 1987.

Muzica lui a ajuns și peste hotare, fiind primită cu entuziasm în Franța, Grecia, Bulgaria, Finlanda și Italia, unde sunetul fluierului său a reprezentat cu mândrie spiritul autentic românesc.

Dumitru Zamfira a câștigat numeroase premii

În semn de apreciere pentru rolul său în păstrarea și promovarea valorilor folclorice, Dumitru Zamfira a fost decorat, în 1968, cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a III-a. Mai târziu, în 2002, i s-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Cavaler, din partea Președinției României, pentru întreaga sa contribuție artistică.

De-a lungul timpului, a primit și alte distincții notabile, precum Marele Premiu al Fundației ETHNOS (1997), Diploma de Merit din partea Societății Române de Radiodifuziune, precum și Diplome de Excelență acordate de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Gorj, toate în semn de recunoaștere pentru aportul său valoros la patrimoniul cultural național.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *