Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit creatorul unuia dintre cele mai populare jocuri de inteligență

A murit creatorul unuia dintre cele mai populare jocuri de inteligență
Îndrăgostiții unuia dintre cele mai îndrăgite jocuri sunt acum în lacrimi. Cel care i-a dat viață a trecut la cele veșnice.

La 69 de ani, cel care a creat unul dintre jocurile cele mai iubite din lume și-a luat adio de la toți cei care l-au iubit.

A murit creatorul unuia dintre cele mai populare jocuri de inteligență

A fondat Nikoli, primul magazin de puzzle-uri din Japonia, în 1983, iar de atunci a continuat să creeze cele mai rafinate puzzle-uri. Din nefericire, Maki Kaji, creatorul popularului joc Sudoku, a încetat din viaţă la vârsta de 69 de ani. Acesta a trecut la cele veșnice, în urma unui cancer biliar.

Maki s-a născut în insula Hokkaido și s-a apucat de puzzle după ce a plecat de la Universitatea Keio din Tokyo. Cu câțiva ani în urmă, Maki a mărturisit că a descoperi un nou puzzle, este „ca şi cum ai descoperi o comoară”. „Kaji-san, cunoscut ca cel care a botezat jocul sudoku. Era iubit de amatorii de puzzle-uri din lumea întreagă”, este mesajul publicat pe pagina sa.

Când a fost inventat conceptul original al jocului

Despre pătratul latin, conceptul original al jocului nu se știe de ieri, de azi, ci din secolul al XVIII-lea, atunci când a fost și inventat. Cel care i-a dat viață a fost un extraordinar matematician elvețian, Leonhard Euler. Jocul Sudoku a devenit cunoscut în întreaga lume după ce ziarul The Times a început să-l tipărească. Și a luat amploare atunci când a ajuns să fie și digital. De asemenea,

în 1997, Wayne Gould, un judecător pensionar din Hong-Kong, pasionat, a scris un program informatic care să genereze grile sudoku. În acest moment, se estimează că peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume joacă Sudoku. Există chiar și un campionat mondial, care se desfășoară anual din 2006. În necrologul său, ziarul japonez Mainichi, a spus cât de mult este prețuit Kaji pentru introducerea cuvântului „Sudoku” în dicţionarul Oxford.

Sursă foto: adevarul, spynews

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre