Compozitorul și liderul formațiilor Sideral, Mondial și Romanticii, cântărețul Mircea Drăgan a murit la vârsta de 77 de ani, lăsând în urmă un gol imens. Artistul a fost membru în Consiliul UCMR și în Biroul Secției de muzică pop.
A început să cânte la pian la doar patru ani
Mircea Drăgan a văzut lumina zilei într-o familie de muzicieni, pe 20 mai 1945 și a fost pasionat de pian chiar de la patru ani, când i-a uimit pe toți cu talentul său. A urmat Conservatorul din București între anii 1965-1968, apoi a cântat cu formațiile Sideral, Mondial și Romanticii. A început să compună piese din anul 1969, dar s-a dedicat total meseriei de compozitor din anul 1984.
Printre cele mai cunoscute melodii sunt „Soare și foc” dar și „Mâine”, piesă care a câștigat premiul de compoziție și interpretare în Germania. A muncit enorm și a fost laureat la toate festivalurile care au avut loc în țară, de la Festivalul de la Mamaia și Festivalul Muzicii de dans la Festivalul de la Costineşti, Melodia Anului, piesele sale fiind apreciate de publicul românesc.
Mircea Drăgan a fost și regizor muzical la emisiuni ale TVR precum ”Surprize, surprize”, ”Şcoala vedetelor”, ”Ne vedem la TVR”, ”Confesiuni”, Cerbul de Aur 2009, Eurovision.
Ultimul interviu l-a dat în ianuarie
Ultima dată când românii i-au putut asculta vocea a fost la sfârșitul lunii ianuarie. Atunci a dat un interviu la Radio România Actualități, fiind invitatul lui Horia Moculescu. Cei doi au vorbit despre formațiile românești care au fost influențați de muzica celor de la Beatles.
De asemenea, celebrii compozitori au povestit cum apăreau la Televiziunea Română cu părul prins în agrafe, dar și cum erau obligați să traducă în limba română piesele pe care le cântau în franceză sau engleză.
„Era un om bun, un om extraordinar”
Când a aflat trista veste, Horia Moculescu a transmis un mesaj, în care a explicat că Mircea Drăgan a murit în urma unui atac cardiovascular. „Am aflat la o oră după ce a murit. Era un om sănătos. S-a urcat în autobuz și a murit. I s-a făcut rău, a făcut un atac cardiovascular și a murit.
Era un om bun, un om extraordinar. Să nu uităm că eu aveam trupă în anii `60, iar ei au inventat Romanticii și Mondial. Avea o familie atât de frumoasă, refăcută, care acum suferă”, a declarat Horia Moculescu pentru Fanatik.
„Era vesel, tonic, foarte ok”
Și Monica Anghel și-a exprimat regretul pentru unul dintre cei mai buni compozitori pe care i-a avut România. „Am colaborat cu dânsul. Era un om extraordinar, vesel, un om bun. Nu știam să aibă probleme de sănătate. Îi urez condoleanțe familiei. Nu știu să fi avut probleme de sănătate. Nu eram neapărat prieteni, dar am colaborat cu el. Ultima oară l-am întâlnit anul trecut. Era vesel, tonic, era foarte ok”, a spus Monica Anghel.
„Știu că îi murise și soția, săracul”
Și cântăreața Silvia Dumitrescu regretă din suflet moartea compozitorului. „Îmi pare tare rău. Știu că îi murise și soția, săracul. Cu ceva ani în urmă, prin 1990 așa ceva, pentru că a fost de mult colaborarea, chiar nu mai știu anul. Acum 30 de ani, ca să zic așa. Am colaborat, într-adevăr. Noi ne-am mai întâlnit în diverse locuri de-a lungul timpului. S-a făcut și un remix la piesa lui, „Născută pentru dans”.
Mi se pare că a mai făcut încă două piese, dar nici nu îmi mai aduc aminte exact titlurile lor. Ne înțelegeam foarte bine, ne-am mai întâlnit la diverse evenimente. Ne-am mai dat mesaje, așa, de sărbători. Acum, la Paște, nu mi-a mai dat niciun mesaj. Mi se pare că mi-a dat la începutul anului. Îmi pare sincer rău că s-a întâmplat lucrul acesta. Regret din tot sufletul. Dumnezeu să-l odihnească!”, a afirmat artista.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook