Simona Ionescu / Redactor Șef

Nicu Covaci a dat vestea tristă. E doliu în trupa Phoenix și în muzica românească

Nicu Covaci a dat vestea tristă. E doliu în trupa Phoenix și în muzica românească
Cu puțin timp în urmă, Nicu Covaci le-a dat fanilor trupei Phoenix cea mai neagră veste. Rock-ul românesc este în doliu.

A murit Moni Bordeianu, vocea de aur a trupei Phoenix. Nicu Covaci a dat vestea grea, colegii sunt în lacrimi, fanii sunt în stare de șoc.

Trupa Phoenix s-a reunit în octombrie 2022 pentru premiera filmului documentrar „Phoenix-Povestea”, care a avut loc la Sala Palatului. A fost un moment extraordinar, când s-au reunit membrii fondatori ai trupei Phoenix, Nicu Covaci și Moni Bordeianu. Iar invitați au fost doar unul și unul, de la Mircea Baniciu și Costin Petrescu la Ovidiu Lipan Țăndărică, Mani Neuman și Valeriu Sepi. Ca să poată ajunge la acest eveniment, Moni Bordeianu a făcut eforturi supraomenești.

„Au fost ca niște frați. A plecat împăcat”

Cristian Radu Nema, regizorul filmului „Phoenix – Povestea” a povestit cât de greu i-a fost lui Moni să fie pe scenă, dar nici o secundă nu s-a lăsat. Artistul suferise o „operație foarte grea acum opt ani, în care i s-a amputat piciorul.

A murit Moni Bordeianu, vocea de aur a trupei Phoenix

A făcut niște eforturi supraomenești, efectiv supraomenești să fie pe scenă la Sala Palatului. Și-a dorit din tot sufletul. A plecat împăcat”. De asemenea, regizorul spune că Moni și Nicu Covaci au fost ca „niște frați. Ei sunt părinții Phoenixului”.

În 1970 a emigrat în SUA

Despre Moni Bordeianu se știe că a fost printre primii artiști ai țării care s-au orientat către „muzica tânără”. E vorba de muzica beat, influențată de formații renumite precum The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones. Moni s-a alăturat trupei Phoenix de când s-a înființat, în 1962, iar prima dată a cântat la tobe.

Ulterior a devenit solistul principal până în 1970, când a emigrat în SUA. După plecarea lui, solistul trupei a devenit Mircea Baniciu.

Despre Moni se știe că a fost un mare admirator al lui Mick Jagger de la The Rolling Stones. Moni Bordeianu s-a întors în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, Nicu fiind singurul membru rămas de la începuturi. Cei doi au cântat împreună până în anul 1978, când Phoenix s-a desființat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre