Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit Octavian Vintilă. Vocea de la Radio România care a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice

A murit Octavian Vintilă. Vocea de la Radio România care a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice
Toți cei care iubesc sportul îl plâng acum pe unul dintre cei mai cunoscuți comentatori sportivi sportivi din România. S-a stins pe 19 aprilie 2024, la vârsta de 86 de ani. A comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice.

Octavian Vintilă, unul dintre cei mai buni comentatori sportivi ai României a lucrat toată viața la Radio România Actualități, instituție fiind și cea care a dat trista veste despre moartea sa. Acesta a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice, iar la vârsta de 20 de ani a fost considerat unul dintre cei mai talentați scrimeri ai României.

Octavian Vintilă și Cristian Țopescu erau cei mai apreciați comentatori sportivi de către microbiști.

Cine a fost Octavian Vintilă

Cunoscutul comentator sportiv a venit pe lume la Ploiești, județul Prahova, pe 22 iunie 1938 și a iubit scrima. Acesta a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1964, de la Tokyo, și la cele din 1972, de la Munchen, unde echipa României s-a clasat pe locul 4. De asemenea, Octavian Vintilă a fost și vicepreședinte al Federației Române de Scrimă din 1975 până în 2000.

„Unul dintre cei mai activi comentatori de radio, în special la Jocurile Olimpice”

„Ne despărțim de un alt nume mare al comentatorilor sportivi de la Radio România, Octavian Vintilă. Fost sportiv de performanță la scrimă în proba de sabie, Octavian Vintilă a îmbrățișat apoi cariera de jurnalist sportiv, fiind unul din cei mai activi comentatori de radio, în special la Jocurile Olimpice”, a fost mesajul transmis de reprezentanții Radio România Actualități. Pentru toată activitatea sa, a primit gradul de comandor în Ordinul Național „Serviciul Credincios”.

„București am fost dus în garnizoana Uranus și băgat la arest”

A murit Octavian Vintilă!

Cu ceva timp în urmă, jurnalistul a povestit o întâmplare ciudată de care a avut parte când făcea parte din echipa națională de sabie și a participat la Cracovia, la o competiție. Sportivul primise o Coca-Cola, a băut lichidul și a păstrat sticla. Motiv pentru care a fost arestat.

„Campionul mi-a oferit o Coca Cola, care mi-a plăcut și am luat-o acasă”

„Ei erau cei mai buni din lume, după 15 meciuri aveau 15-0, iar după ultimul duel, al meu, s-a terminat 15-1, eu fiind singurul care am reușit să câștig. După meci, campionul mi-a oferit o Coca Cola, care mi-a plăcut și am luat-o acasă. Pe tren, șeful delegației noastre, unul Iacobini, un securist, evident, mi-a descoperit sticla în bagaj și mi-a confiscat-o.

Coca Cola era considerată băutura sportului capitalist. Eu eram și soldat la acea vreme, când am ajuns la București am fost dus în garnizoana Uranus și băgat la arest”, s-a destinuit Octavian Vintilă, pentru ProSport.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre