Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit „părintele” lui Scooby-Doo

A murit „părintele” lui Scooby-Doo
Ken Spears, creatorul celebrului serial animat  „Scooby-Doo” şi co-fondator al Ruby-Spears Productions, a murit la vârsta de 82 de ani, a confirmat fiul său, pentru Variety.

Spears suferea de demenţă, iar moartea lui a survenit la aproximativ trei luni de la decesul lui Jon Ruby, partenerul său de afaceri. Împreună, cei doi l-au adus pe Scooby-Doo și pe prietenii lui de vânătoare de fantome și monștri.

Născut pe 12 martie 1938, Ken Spears a crescut în Los Angeles, unde s-a împrietenit cu fiul producătorului de animaţii William Hanna. El a fost ulterior angajat la Hanna-Barbera Productions, în 1959, ca editor de sunet. Acolo l-a întâlnit pe Joe Ruby, s-au împrietenit, iar cei doi au început o colaborare fructuoasă.

Au scris pentru Hanna-Barbera, Sid & Marty Krofft Television Productions şi DePatie-Freleng Enterprises, creând show-uri ca „Scooby-Doo, Where Are You!”, „Dynomutt”, „Dog Wonder” şi „Jabberjaw” pentru Hanna-Barbera, şi „The Barkleys” şi „The Houndcats”, pentru DePatie-Freleng.

Scooby-Doo, o poveste veche de jumătate de secol

„Scooby-Doo, Where Are You!” a debutat la CBS în septembrie 1969. Serialul de animație e unul dintre cele mai longevive, fiind iubit de copii de-a lungul a multor generații. Scooby, Shaggy, Fred, Velma și Daphne au fugărit monștri înfricoșători și au distrat generații de copii sâmbătă dimineața. Ticăloșii erau în mod obișnuit răufăcători umani care se prefăceau a fi fantome.

Serialul s-a născut la cererea executivului CBS, Fred Silverman. El ar fi cerut giganților de animație William Hanna și Joseph Barbera un spectacol despre o gașcă de adolescenți care devin detectivi. Inițial, seria a avut 25 de episoade. Între timp a devenit o franciză de succes.

Franciza continuă până în prezent, cu serii animate, cărți de benzi desenate, jocuri și filme de acțiune live. Investigatorii îndrăzneți s-au întâlnit cu Batman și Robin și chiar cu Sherlock Holmes. Au chiar și propriile lor mâncăruri – acele gustări legendare Scooby!

Anul acesta, filmul animat de computer „Scoob!” a avut o lansare limitată din cauza pandemiei. Cunoscutul artist vocal Frank Welker a jucat rolul principal, cu Will Forte în rolul lui Shaggy, Zac Efron în rolul Fred, Gina Rodriguez în rolul Velma și Amanda Seyfried în rolul Daphne.

„Scoob!” a adus și alte personaje Hanna Barbera, precum Dick Dastardly și Captain Caveman. Ken Keong a preluat rolul lui Dynomutt the Wonder Wonder, o altă creație a lui Joe Ruby și Ken Spears.

Ce alte desene animate au creat Spears și Ruby

La un an după debutul serialului, Spears și Ruby au fost numiţi de Fred Silverman de la CBS coordonatori ai programului pentru copii, program care se difuza sâmbăta. Ei l-au urmat pe director la ABC, în 1975. „Scooby-Doo” a fost, de asemenea, mutat. Spears a fost şi consultant pentru scenariul serialului „Planet of the Apes” (1974).

În 1977, Spears şi Ruby au decis să pornească propria afacere. Ei au pus bazele propriului studio, Ruby-Spears Productions și au produs mai multe seriale animate, între care „Superman”, „Alvin and the Chipmunks”, „Fangface”, „Mister T”, „The Plastic Man Comedy-Adventure Hour”, „Thundarr the Barbarian” şi „Saturday Supercade”.

Patru ani mai târziu, compania lor a fost cumpărată de Taft Entertainment, care deţinea și Hanna-Barbera. Portofoliul Ruby-Spears a fost vândut, împreună cu cel al Hanna-Barbera, către Turner Broadcasting în 1991.

Vădit marcat de moartea lui Spears, Sam Register, preşedintele Warner Bros. Animation şi Cartoon Network Studios, a transmis că acesta „a fost un adevărat inovator în industrie”: „Nu poţi găsi un ecran în lume care să nu fi rulat o versiune a Scooby-Doo. Continuăm să fim inspiraţi de munca lui şi suntem onoraţi să ducem mai departe moştenirea personajelor lui îndrăgite”.

Și pe contul oficial Scooby-Doo de pe Instagram a fost transmis un mesaj emoționant: „Mulțumesc, Ken Spears, pentru că ai creat o serie animată clasică care continuă să aibă impact asupra generațiilor”. Ken Spears a avut doi fii, cinci nepoţi şi trei strănepoţi.

Sursa foto: Instagram

Mădălina Ghenea transmite un cadou în imagini fostului iubit, Matei Stratan?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre