Simona Ionescu / Redactor Șef

Poveste de viață terifiantă. A murit Ștefan Stan, fostul „prichindel” al rugby-ului românesc, la doar 35 de ani

Poveste de viață terifiantă. A murit Ștefan Stan, fostul „prichindel” al rugby-ului românesc, la doar 35 de ani
Doliu în lumea sportivă din România. Unul dintre cei mai iubiți rugbiyști ai României, Ștefan Stan, a murit. S-a stins în mod fulgerător, la doar 35 de ani. Povestea lui de viață este terifiantă.

Moartea lui Ștefan Stan a lăsat multă durere în sufletele celor care l-au iubit. Fostul rugbyst a avut o poveste impresionantă de viață.

În urma unui accident grav de motocicletă din 31 august 2019, Ștefan a rămas cu probleme mari de sănătate, suferind leziuni grave la nivelul coloanei vertebrale. A fost norocos atunci, medicii i-au salvat viața, dar diagnosticul de paraplegie, adică faptul că a rămas cu membrele inferioare paralizate, i-a sfâșiat sufletul. A urmat o luptă foarte grea de cinci ani, perioadă în care s-a făcut imposibilul ca Ștefan să-și revină.

Ștefan, alături de cele mai importante persoane din viața sa: soția și fiica

Și-a vândut casa pentru a plăti tratamentele

Din momentul accidentului și până în acest moment, soția și fetița l-au sprijinit permanent, încercând să facă imposibilul pentru a-i aduce măcar zâmbetul pe buze. Costurile imense ale tratamentelor i-au determinat pe cei doi soți să ia o decizie grea: au fost obligați să vândă casa și multe bunuri. Dar nu s-au plâns, au crezut în steaua lui norocoasă și au sperat mereu că muntele de om se va face bine.

Ștefan s-a chinuit enorm să se salveze…

O infecție puternică pe coloană i-a erodat oasele

În urma unor analize amănunțite efectuate la Ierusalim, la spitalul Hadassah University Hospital, Ștefan Stan a primit vestea pe care nu și-ar fi dorit-o niciodată. Două dintre cele șașe șubururi care stabilizeau coloana vertebrală au provocat o infecție grea la coloană, iar oasele s-au erodat.

Pentru că era doar un pas până ca măduva spinării să fie infectată, era nevoie urgentă de un tratament rapid. Doctorii au vrut să-l opereze de urgență, însă familia nu a avut banii necesari și intervenția chirurgicală s-a amânat. Familia a cerut ajutorul celor care l-au iubit prin deschiderea a două conturi.

A fost ajutat și de jucătorii echipei naționale de rugby a României, care s-au alăturat campaniei de strângere de fonduri. Așa se face că în ultimii doi ani, aceștia au jucat purtând pe echipament „Donează pentru Ștefan Stan”.

„Din păcate, meciul s-a terminat”

Cu toate eforturile depuse, Ștefan Stan a pierdut cel mai important meci, cel cu viața. A trecut în lumea de dincolo când organismul a cedat, în urma unui infarct. „Nu-mi vine să cred! Dumnezeu să te odihnească în pace, prietenul și colegul nostru, Ștefan Stan. Sincere condoleanțe, familia Olimpia”, „Din păcate, meciul s-a terminat! Dumnezeu să te odihnească, Ștefan Stan”, „Dumnezeu să te ierte, frate!”, au fost câteva comentarii ale prietenilor fostului rugbyst postate pe contul lui de socializare.

Nimeni n-a crezut că muntele de om va pleca din această lume…

A jucat trei ani în Germania

Ștefan Stan a început să joace rugby la juniorii clubului Grivița, iar în ultimul an de juniorat a fost la Liceul Aurel Vlaicu. Ulterior a plecat în Germania, unde a jucat trei ani, apoi a revenit în România și a evoluat la Timișoara.

După o escapadă în Spania, s-a reîntors în țară și a jucat patru ani la Olimpia București, apoi la cluburile Pantelimon, Dinamo și o echipă din Italia. În cariera sa, Ștefan Stan a fost convocat la echipele naționale ale României U14, U18, U19, U20, U21, dar și la prima reprezentativă a „Stejarilor”. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

„Princhidelul” a plecat într-o lume mai bună

Cei de la Rugby Club Grivița și-au exprimat, la rândul lor regretul pentru trecerea în neființă a bărbatului: „Familia Grivița anunță cu regret și tristețe trecerea în neființă a fostului „prichindel”, junior și senior Ștefan Stan. Condoleanțe familiei îndurerate și Dumnezeu să-l ierte”. La rândul său, colegii de la Federația Română de Rugby au postat un mesaj trist.

„În ultimii patru ani acesta s-a luptat pentru fiecare zi de viață cu tratamente, recuperare și noi intervenții chirurgicale”

„Federația Română de Rugby anunță cu tristețe și cu regret că fostul jucător Ștefan Stan a încetat din viață la vârsta de 35 de ani. Victimă a unui grav accident rutier în 2019, în urma căruia a suferit leziuni grave ale coloanei, fiind diagnosticat cu paraplegie, în ultimii patru ani acesta s-a luptat pentru fiecare zi de viață cu tratamente, recuperare și noi intervenții chirurgicale.  Dumnezeu să-l odihnească!”, a fost anunțul colegilor care l-au iubit.

Moartea a lovit năpraznic în echipa de juniori a lui Ștefan

Din echipa de juniori de la clubul Grivița, trei dintre sportivi au fost victimele unor accidente cu motociclete: Lucian, Laurențiu și acum Ștefan.

Rugbyst la clubul Grivița

Tudor Ionescu, coleg cu cei din echipa pe care o vedeți în fotografie, a postat un mesaj emoționant pe pagina lui de Facebook.

„În zorii zilei (de 18 august), după 4 ani de chin si suferință, fostul meu coleg de echipa Ștefan Stan, de la clubul de rugby Grivița, a ales transferul la echipa de rugby a lui Dumnezeu.

Bietul de el a luptat enorm să poată sta din nou în picioare și când toti credeam că este aproape de a-și atinge obiectivul, ne-a secerat vestea că nu mai este printre noi…

Bunul Dumnezeu să le dea putere soției și fiicei lui să depășească și acest moment cumplit. Ele două rămân un exemplu pentru noi! Noi știm ce ați făcut pentru Ștefan si sunt sigur că nu ar fi rezistat atât în lupta cu suferința, motiv pentru care le asigur că vom fi mereu alături de ele.

Până când se „definitivează” transferul, îi putem aduce un ultim omagiu la capela Sfânta Vineri, situată în cimitirul de pe Calea Griviței.

Băieți, Ștefan, Lucian și Laurențiu! Să pregătiți cea mai bună tactică pentru când vom reîntregi echipa…
Dumnezeu să-l odihnească în pace și pe Ștefan!”, a scris Tudor Ionescu, fost rugbyst la „Grivița”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre