Simona Ionescu / Redactor Șef

A scăzut vârsta debutului în consumul de droguri. Ce metode folosesc dealerii

A scăzut vârsta debutului în consumul de droguri. Ce metode folosesc dealerii
Potrivit celor mai recente date ale Agenției Naționale Antidrog, 10,7% dintre persoanele cu vârsta între 15-64 de ani au consumat droguri cel puțin odată în viață. Ce metode folosesc dealerii pentru a atrage cât mai mulți copii în capcană.

Din nefericire, vârsta la care copiii se apucă de droguri a scăzut la 13 ani, spun specialiștii. Iată și câteva dintre metodele folosite de dealerii pentru a-i face să intre în această lume urâtă.

Anul trecut, specialiștii antidrog au făcut 35.000 de activități de prevenire a consumului de droguri nu doar în comunitate, ci și în mediul școlar și familial. Iar peste 760.000 de persoane, de la preșcolari, elevi și studenți, la cadre didactice, părinți, asistenți, copii instituționalizați, precum și personal medical, specialiști în asistență socială, dar și foști consumatori de droguri au avut parte de educare privind riscurile consumului de stupefiante.

Motivele pentru care adolescenții se apucă de droguri

Potrivit directorului Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, cei care au început să consume droguri o fac din mai multe motive. Fie intervine „curiozitatea, presiunea grupului, problemele familiale”, sau pur și simplu „pentru a fi cool”. Cele mai consumate stupefiante rămân canabisul, noile substanțe psihoactive și stimulanții.

Copiii se droghează acum de la 13 ani

Este îngrijorător faptul că a scăzut și vârsta la care copiii debutează în consumul de droguri și a ajuns la 13 ani. Cum recunoașteți semnele drogului?

Copiii încep să se drogheze de la vârsta de 13 ani

Consilierul școlar Ioana Șandru susține că „primul semn ar fi că elevul este neatent la ore, este plictisit, este somnoros, încearcă să evite sarcinile școlare, face absențe foarte multe, randamentul școlar este scăzut”.

Metodele prin care dealerii își atrag clienții

La rândul său, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Eugen Ilea, a vorbit despre metodele folosite de dealeri în vânzarea de droguri. „Dealerii găsesc metode astfel încât să atragă cât mai mulți copii, consumatori pentru ceea ce oferă ei. Din fericire, împreună cu Agenția Națională Antidrog, luptăm pentru prevenție, pentru a informa atât părinții, cât și copiii de ceea ce înseamnă consum de acest gen”, a spus acesta.

„Substanțele psihoactive sunt mult mai nocive decât drogurile tradiționale”

Medicii trag un semnal de alarmă și subliniază că mai periculoase decât drogurile tradiționale sunt noile substanțe psihoactive. Și asta pentru că dau mult mai repede dependență.

Aceste noi substanțe psihoactive „sunt substanțe chimice, realizate în laborator, realizate pentru a avea efecte similare drogurilor tradiționale cum ar fi cocaina, dar care să nu intre sub incidența legii astfel încât dealerii de astfel de substanțe să nu pățească nimic din punct de vedere legal”. Dar cea mai folosită substanță în România rămâne canabisul. Cât privește noile substanțe psihoactive, „efectele apar după o cantitate foarte mică, însă durează foarte puțin”, iar dependența se instalează mai repede.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre