Simona Ionescu / Redactor Șef

Acesta este secretul unei saramuri fantastice. Păstrați această rețetă cu sfințenie!

Acesta este secretul unei saramuri fantastice. Păstrați această rețetă cu sfințenie!
Se apropie momentul pregătirii murăturilor pentru iarnă, iar gospodinele au nevoie să știe un truc pentru ca acestea să iasă ca la carte.

Dacă vreți murături așa cum doar bunica le făcea, trebuie să cunoașteți câteva secrete. Iată ce trebuie să faceți.

Acesta este secretul unei saramuri fantastice. Murăturile vor fi perfecte peste iarnă

Bunicile spun că pentru a pregăti o saramură perfectă trebuie să folosiți doar sare grunjoasă și astfel murăturile nu se vor înmuia. De asemenea, e important să folosiți frunze de vișin, mărar și hrean, care sunt excelenți conservanți. Veți folosi o lingură cu sare grunjoasă la un litru de apă. Pentru ca borcanul în care veți pune saramura și murăturile să nu se spargă, așezați dedesubtul borcanului un cuțit sau o coadă de la o furculiță de metal.

Întoarceți borcanele pe capac peste noapte și acoperiți cu prosoape. Lăsați așa peste noapte, pentru a se steriliza la rece. Pentru a pregăti trei kilograme de castraveți murați aveți nevoie de 3 kilograme castraveţi proaspeţi, crenguțe de mărar uscat, frunze de vișin, 2 linguri cu boabe de muștar, 1 lingură cu boabe de piper negru, 4 rădăcini de hrean bine curăţate, o căpățână de usturoi, 3 foi de dafin, 3 linguri cu sare grunjoasă.

Mod de preparare

Spălați bine castraveții și puneți într-o oală. Puneți pe foc apa cu sarea ca să faceți saramura. Lăsați să dea în clocot, apoi turnați peste castraveți. Aveți grijă ca aceștia să fie acoperiți complet de saramură. Acoperiți cu un șervet și lăsați până a doua zi. Așezați apoi castraveții în borcan și la fundul acestuia puneți țelina, iar deasupra așezați ramurile de vișin.

Clocotiți din nou saramura și turnați peste castraveți. Lăsați astfel în jur de două, trei zile. Scurgeți iar saramura și puneți la foc, lăsați să clocotească în jur de zece minute. Puneți în bocran usturoiul, hreanul, ardei iute, dacă doriți și deasupra turnați saramura clootită. Așezați și bețele de mărar și închideți capacul. Duceți borcanul în cămară și verificați din când în când dacă mai trebuie vânturat.

Cum se face cea mai bună varză murată „made în Milişăuţi”

Cine a mâncat măcar o singură dată varză de la Milișăuți, va spune că ceva mai bun nu există. Care e secretul? Sare de la salina de la Cacica, cu ajutorul căreia se face saramura în care legumele sunt păstrate timp de o lună și apă de izvor. Gospodarii de aici, care păstrează secretul, spun că importante sunt și butoaiele, care trebuie să fie din brad sau stejar.

După ce varza este pusă în butoaie, acesteia sunt depozitate în pământ, beciuri și chiar în iazuri. Locuitorii de aici curăță bine căpățâna de varză, scot cotorul, pun sare în adâncitura rămasă, apoi o pun la murat în recipiente din lemn lemn înalte de trei-patru metri, de forma unui trunchi de con cu baza mare în sus.

Acestea poartă denumirea de căzi. După ce se pune saramura, deasupra căzii se așează un grătar de lemn pentru a o presa, peste care se așează pietre de râu. În cazul castraveților, gospodinele din Milișăuți înțeapă fiecare castravete cu acul, pentru a fi cât mai bine pătruns de aromele de hrean, usturoi și mărar. La fel ca și în cazul verzei, butoaiele cu castraveți murați sunt depozitate în iazuri.

Sursă foto: gustoase.net

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre