Saramură din pește la grătar. Se poate face și pe aragaz

Saramură din pește la grătar. Se poate face și pe aragaz
Saramura de pește este un preparat foarte gustos. Mulți turiști merg în Deltă doar ca să mănânce preparate după rețetele străvechi ale lipovenilor. Dacă vă este dor de o saramură, o puteți face și acasă.

Una dintre cele mai simple rețete pe care le putem face acasă este saramura de pește. Durează maximum 30 minute.

Saramură din pește la grătar. Se poate face și pe aragaz

Saramura de pește se face simplu și pe aragaz. Peștele se poate frige pe grătarul din mijloc al cuptorului ori chiar la flacără. Vă trebuie o tigaie grill, iar peștele curățat bine se pune pe un pat de sare grunjoasă ca să nu se prindă și să poată fi întors. După ce s-a pătruns, se curăţă sarea în exces de pe peşti. Desigur, se poate face și pe grătarul din curte, dacă aveți așa ceva.

Ingrediente

  • 1.5 kg de peşte proaspăt
  • 3 roşii cărnoase bine coapte
  • un ardei gras
  • 1-2 linguriţe cu ardei iute proaspăt sau murat, tăiat rondele
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 2-3 crenguţe de cimbru
  • 1-2 frunze de dafin
  • 1/2 de lămâie tăiată felii
  • sare şi piper după gust
  • 2-3 linguri de ulei pentru uns peştele sau slănină pentru uns grătarul

Mod de preparare

  • Dacă peştele este mai mare, tăiați-l în bucăţi potrivite.
  • Peştele se pune pe pat de sare grunjoasă sau se unge cu puţin ulei sau slănină ca să nu se lipească de grătar.
  • Condimentaţi peştele cu sare şi piper şi lăsaţi-l 15 minute deoparte.
  • Aprindeţi grătarul sau încingeţi grill-ul sau tigaia. Grătarul trebuie să fie bine încins când puneţi bucăţile de peşte pe el.
  • Frigeţi peştele pe ambele părţi până când este bine rumenit. Aşteptaţi să se frigă bine înainte de a îl întoarce pe partea cealaltă, altfel se va rupe. E gata când simţiţi că se dezlipeşte uşor de grătar.
  • Odată cu peştele puneţi şi roşiile şi ardeiul gras la copt. Când sunt gata, le decojiţi şi le sfărmaţi grosier cu furculiţa. Să mai rămână şi bucăţele mai întregi de roşii şi ardei.
  • Cât timp se frige peştele, puneţi apa la fiert pentru saramură şi pentru mămăliguţă.
  • Pentru saramură aveţi nevoie de aprox. 500-600 ml de apă, cât să acopere cam pe 3/4 bucăţile de peşte. Vă orientaţi şi în funcţie de vasul în care vă gândiţi să scoateţi peştele fript.
  • În apa pentru saramură adăugaţi sare, cimbru, frunzele de dafin şi legumele coapte. Lăsăm să dea 2-3 clocote, apoi dăm deoparte. Lăsăm să se răcorească 5 minute şi abia apoi adaugăm usturoiul şi ardeiul iute după gust.
  • Aşezaţi peştele într-un castron sau o tavă mai adâncă şi turnaţi saramura peste el. Puneţi din loc în loc şi feliile de lămâie.
  • Acoperiţi cu un capac sau cu o folie de aluminiu şi lăsaţi 15-20 de minute să se împrietenească toate gusturile şi să intre aromele în peşte.
  • Între timp va fi gata şi mămăliguţa.

Cum gătești pește fără miros în casă

Ce mănâncă Florin Dumitrescu de ziua lui. A ținut cont că e dezlegare la pește

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp