Simona Ionescu / Redactor Șef

Acești români vor fi scutiți de taxe. Ce explicație dă premierul

Acești români vor fi scutiți de taxe. Ce explicație dă premierul
Românii care activează în anumite domenii de activitate au beneficii mai mari decât alții. De exemplu, cei din domeniul IT sunt scutiți de impozit. Avantaje există și în construcții sau agricultură. Însă această situație se poate schimba.

Prezent la deschiderea oficială a Forumului de afaceri franco-român, premierul Marcel Ciolacu, a anunțat că facilitățile în domeniul IT vor rămâne neatinse. În schimb, a mai spus acesta, facilitățile din domenii precum agricultura și construcțiile, urmează să fie analizate și să se ia o decizie, după o discuție cu „actorii principali” din cele două domenii, relatează News.ro.

„IT-ul, nu a existat nicio discuţie şi nu va exista de scoatere a facilităţilor de la IT. Este o minciună şi o dezinformare faptul că cineva a luat în discuţie. IT are o scutoire la impozitul pe venit, nu va exista o discuţie de scoatere a acestei facilităţi la IT şi nici nu a existat”, a declarat Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu a menţionat că la construcţii şi la agricultură, există facilităţi în funcţie de venit, care vor fi scoase treptat până în 2026.

„Acolo avem facilităţi în ceea ce priveşte impozitul pe venit dar şi CASS. CASS înseamnă sănătate. Vrem și sănătate, dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până când nu ne vom aşeza cu actorii principali la masă”, a transmis Marcel Ciolacu.

Ciolacu recunoaște că România e în „criză economică”

Momentan, premierul nu știe dacă agricultorii și constructorii vor rămâne cu facilitățile fiscale actuale sau și le vor pierde până la finele anului. El transmite însă că acestea vor fi scoase până cel târziu în 2026.

„Sunt lucruri pe care trebuie să ni le asumăm, indiferent dacă deranjează sau nu, pentru că nu o fac pentru mine sau pentru Guvern, o facem pentru ce ne-am asumat în faţa Europei”, a mai explicat Marcel Ciolacu. Premierul a dezvăluit că, pe această temă, avut deja o primă întâlnire cu ministrul Finanţelor, împreună cu fostul premier Nicolae Ciucă cu fostul ministru al Finanţelor.

De asemenea, Marcel Ciolacu a menţionat, în același context, că „nu crede că este oportun să introducă taxe noi, pentru că este un lucru care nu se face când există încă o criză economică”.

Cel care a propus, săptămâna trecută, eliminarea unor facilități fiscale – pentru IT, agricultori și constructori – a fost ministrul Finanțelor Marcel Boloș. El a declarat că va înainta propunerea coaliției de guveranare, pentru a acoperi noile cheltuieli. Măsura s-ar putea aplica de la 1 septembrie, a spus Boloș într-un interviu.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre