Săptămâna aceasta două companii americane, Upside Foods şi Good Meat, au primit aprobare să-şi vândă carnea cultivată din celule în laborator pe piaţa americană, adică în magazine. Acordul reprezintă o premieră, autorizația fiind acordată, miercuri, de Departamentul american pentru Agricultură (USDA), transmite Reuters care citează reprezentanţi ai celor două companii.
Încă din toamnă, FDA anunțase că „poartă discuţii cu mai multe firme” care să comercializeze în supermarketuri carne cultivată în laborator. „Lumea se confruntă cu o revoluţie alimentară, iar administraţia americană pentru alimente şi medicamente se angajează să sprijine inovaţia în aprovizionarea cu alimente”, a declarat Robert Califf, comisarul FDA.
View this post on Instagram
Cele două companii sunt primele care au reuşit să treacă cu succes de un proces de aprobare complex. Carnea cultivată în laborator implică certificări atât din partea USDA cât şi din partea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA).
Astfel, America a devenit cea de-a doua ţară din lume, după Singapore, care permite vânzarea cu amănuntul a acestui produs ce este derivat din celule prelevate de la animale şi apoi „crescute” în cuve din oţel. „Este un vis devenit realitate. Marchează începutul unei noi ere”, a declarat presei străine Uma Valeti, CEO al companiei Upside Foods.
Carnea cultivată în laborator se gătește la fel cu cea a animalelor sacrificate
UPSIDE Foods produce carne de pasăre și fructe de mare crescute în laborator. Carnea de pui este produsă prin prelevarea de celule de la păsări vii, care mai apoi sunt folosite pentru a dezvolta produsele finite, în forma dorită, în recipiente din oțel inoxidabil. Amintim că anul trecut, preparate ce conțineau carne de pui cultivată s-au aflat în meniul participanților la conferința COP27 privind schimbările climatice din Egipt.
View this post on Instagram
Carnea cultivată în laborator arată la fel cu cea „originală” și se prepară identic. Practic, fără a ști că nu provine dintr-un animal sacrificat, nimeni nu și-ar imagina că e un alt fel de produs. La nivel mondial există peste 150 de companii de carne cultivată în laborator, acestea fiind investiţii de câteva miliarde de dolari. Companiile internaționale speră ca până în anul 2030, creația lor artificială să poată concura cu ceea ce știm noi și anume carnea convențională.
Înainte de a se vinde carne artificială la magazine, s-au deschis restaurante
Primul restaurant ce comercializează carne crescută în laborator s-a deschis în 2020 în Tel Aviv, Israel. Localul poartă numele The Chicken (puiul), denumirea reprezentând o aluzie la eterna dilemă despre ce a apărut mai întâi, găina sau oul. Locația se află lângă fabrica companiei SuperMeat în suburbia Ness Ziona din Tel Aviv, acolo unde este produsă carnea minune.
Pentru a crește puiul celulele, denumite semințe, sunt luate de la un animal și apoi sunt plantate într-un fermentator și hrănite. Semințele sunt păstrate calde și lipsite de oxigen, crescând rapid și transformându-se în carne la fel ca cea găsită pe corpul unui animal. De fapt, masa cărnii se dublează la fiecare câteva ore, tot procesul având un randament ridicat.
Zilele trecute, compania israeliană Steakholder Foods, care folosește imprimante 3D pentru a produce fleici de carne, a primit vizita premierului israelian Beniamin Netanyahu, care s-a declarat încântat de cele văzute și gustate în fabrică.
Leonardo DiCaprio investește într-o „fabrică de carne”
În 2021, celebrul actor Leonardo DiCaprio s-a apucat și el să „crească” carne. Mai precis, actorul s-a alăturat oamenilor de știință și a investit câteva milioane de dolari într-o companie care produce carne de cultură, un startup denumit Aleph Farms.
Procedura pentru a crește carne e aceeași. Celulele denumite semințe, sunt luate de la un animal viu (n.r. nu se oferă detalii despre procedura în sine de prelevare, dacă e traumatizantă sau nu pentru sursă) și apoi sunt plantate într-un fermentator și hrănite. Semințele sunt păstrate calde și lipsite de oxigen, crescând rapid și transformându-se în carne la fel ca și cea găsită pe corpul unui animal. Masa cărnii se dublează la fiecare câteva ore, tot procesul având un randament ridicat.
Conform fanilor cărnii crescute în laborator, se reduce amprenta de mediu în comparație cu producția industrială de carne. De exemplu, carnea cultivată elimină dezavantajele cărnii din mediu poluat sau de la animale tratate cu antibiotice. Experții susțin că 14% din gazele cu efect de seră emise în atmosferă provin din industria furajelor. Aceeași industrie consumă și foarte mult din apa dulce din lume pentru animalele pe care le crește pentru sacrificare
Viitorul peștelui și al fructelor de mare: în laboratoare
Cu sediul în San Francisco, Finless Foods (n.red. „Mâncăruri fără aripioare”) oferă carne de pește creată în laborator. În acest mod, cercetătorii din companie și-au propus să contribuie la formarea unui viitor al fructelor de mare bazate pe sustenabilitate. Compania urmează ca în cel mai scurt timp să transmită prototipul spre aprobare către FDA (US Food and Drug Administration). Estimarea conducerii este aceea că aprobarea ar veni în anul 2024.
Creat dintr-un amestec format din 51% celule crescute în laborator și din 49% materie pe bază de plante care conferă aspect, culoare, textură și miros specific peștelui, rezultatul este un produs nutritiv similar cu peștele din mare, care poate fi adăugat cu succes în sushi, transmit reprezentanții companiei. Susținătorii ideii cred c peștele produs artificial ar ajuta la salvarea populațiilor multor specii de pești care au intrat în regres, cum ar fi tonul bluefin, notează The Guardian.
Istoria cărnii artificale
Anii 1940: Oamenii de știință descoperă cum să stabilizeze linii celulare, unele dintre acestea funcționând și astăzi în laboratoarele de cercetare.
Anii 1950: Cercetătorul olandez Willem Van Eelen scrie despre utilizarea acestor linii celulare pentru a crește carne. Van Eelen a fost prizonier de război în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a suferit de foame, după care a devenit pasionat de securitatea alimentară.
Anii 2001 – 2002: NASA experimentează producerea de carne cultivată, producând prima mostră comestibilă de carne crescută în laborator: un file de pește realizat din celule de peștișor auriu.
Anul 2005: În timp ce își termina bursa de cardiologie la Clinica Mayo, directorul general Upside foods, Uma Valeti, începe să se gândească la modul în care tehnicile și tehnologiile folosite de cardiologi pentru a regenera celulele musculare deteriorate în timpul atacurilor de cord ar putea fi folosite și pentru a crește mușchiul animal – adică pentru a crește carne.
Anul 2013: Industria cărnii cultivate începe nu cu o explozie, ci cu un burger, când Mark Post prezintă burgerul său de carne de vită cultivată în laborator și invită presa să îl guste live în fața camerelor de filmat.
Anul 2015: Upside Foods (cunoscută anterior sub numele de Memphis Meats) devine prima companie de carne cultivată din lume.
Anul 2020: Compania americană Eat Just, localizată în Singapore, primește aprobare pentru vânzarea de carne d epui creată artificial, sub formă de nugget-uri.
Anul 2022: Upside Foods devine prima companie de carne cultivată care primește undă verde de la FDA pentru a produce în masă carne în laborator.
Anul 2023: FDA și USDA avizează carnea de pui produsă de Upside Foods şi Good Meat spre a fi vândută cu amănuntul, în supermarketurile din America.
Sursa foto: Instagram / Upside Foods și Finless Foods
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook