Simona Ionescu / Redactor Șef

Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie. Ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă în această zi

Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie. Ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă în această zi
Întreaga creștinătate sărbătorește pe 1 octombrie Acoperământul Maicii Domnului. Din bătrâni s-au păstrat tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate cu sfințenie.

Creștinii din întreaga lume cinstesc Acoperământul Maicii Domnului pe 1 octombrie. De ce trebuie să țineți cont în această zi sfântă.

Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie. Ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă în această zi

Potrivit istoriei, această minunată sărbătoare ne amintește de arătarea Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne care a avut loc în anul 911. Atunci, Preacurata a apărut în primele ore ale dimineții în fața poporului care se ruga pentru salvarea cetății asediate. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a pus Sfântul Acoperământ peste capetele tuturor și s-au rugat împreună, apoi a fost înconjurată de apostoli, sfinți și mucenici.

Nimeni nu are voie să lucreze

Tradiția spune că în ziua în care e cinstit Acoperământul Maicii Domnului toată lumea trebuie să țină post. În acest fel vor fi feriți de orice supărare, boală sau înec. Dacă în această zi vă vin invitați în vizită e bine să le puneți pe masă plăcintă cu dovleac sau mere. Cine nu îi ospătează va avea parte de mari nenorociri. Din bătrâni se știe că nimeni nu are voie să lucreze în gospodărie și nici în afara acesteia.

Nu vă tundeți părul

În aceste context, nu se coase, nu se mătura casa și sub nici o formă gospodinele nu au voie să spele. De asemenea, tradiția spune că nu e bine să vă tundeți de 1 octombrie. Părul nu se arde și nu se aruncă, pentru că va putea fi luat de vrăjitoare care îl vor folosi pentru a face farmece. Există zone ale țării unde se păstrează obiceiul ca fetele să se împodobească. Se spune că cine face asta va avea parte de o căsnicie frumoasă și lungă.

Ce rugăciune se rostește în această zi

În ziua în care e cinstit Acoperământul Maicii Domnului, se rostește și o rugăciune aducătoare de mari bucurii. „Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

Sursă foto: europafm, activenews

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre