Simona Ionescu / Redactor Șef

Actorul Silviu Biriș a slujit în biserică. Și alți artiști au luat calea refugiului în lăcașurile lui Dumnezeu

Actorul Silviu Biriș a slujit în biserică. Și alți artiști au luat calea refugiului în lăcașurile lui Dumnezeu
O mulțime de artiști marginalizați sau dezamăgiți de viața lor au luat calea bisericii. Actorul Teatrului Național, Silviu Biriș, a fost surprins în altarul bisericii unde a slujit.

Acum câțiva ani, actorul Teatrului Național, Silviu Biriș, lua pe toată lumea prin surprindere anunțând că va face studii de Teologie. S-a pus în slujba Domnului, la fel ca mulți alți artiști.

Actorul Silviu Biriș a slujit în biserică

Actorul Teatrului Național Silviu Biriș (47 de ani), a luat calea bisericii. Student la Teologie, acesta a fost surprins în altarul bisericii, unde slujește în ciuda pandemiei. El a ținut predica la hramul Bisericii Sf. Ecaterina din București, lăcaș de cult care este paraclisul studenților teologi ortodocşi din Bucureşti, scrie evz.ro.

Pe 25 noiembrie, carismaticul artist a ținut prima sa predică în fața colegilor de an şi a credincioşilor care se aflau prezenţi în biserică. ”Să ne gândim, atunci când suntem ispitiți să ne pierdem din prețiosul timp pe care tot Dumnezeu ni l-a îngăduit pentru desăvârșirea noastră pedagogică în anii de studiu teologic. Sfânta Ecaterina nu și-a pierdut timpul nici măcar o clipă. L-a dat cu totul lui Hristos”, a spus Biriș,  potrivit basilica.ro.

Silviu le-a vorbit enoriașilor despre viața de credincios în perioada de pandemie. Despre legătura dintre teatru și teologie, Biriș susține că ”trebuie să ai har” și că simțea nevoia ”șlefuirii” în Teologie, dar și aceea de a cunoaște oameni luminați.

Silviu Biriș, căsătorit 10 ani cu o colegă de breaslă

După 23 de ani petrecuți pe scenă, Silviu Biriș s-a înscris la cursurile Facultății de Teologie, iar anul viitor va fi absolvent al instituției, cu licenţa în Teologie pastorală.

Momentan, actorul nu știe dacă va alege preoția, mai ales pentru că a divorțat de curând. Singura opțiune permisă de Biserica Ortodoxă în astfel de cazuri o reprezintă călugăria. Pe de altă parte, Silviu Biriş ar putea beneficia totuși de o dispensă din partea ierarhiei și s-ar putea recăsători, întrucât divorţul a fost pronunţat înainte ca el să înceapă să studieze teologia.

Actorul a fost însurat mai bine de un deceniu cu Irina Cornișteanu, manager artistic și director al Institutului Cultural Român din Viena, fiica regizorului de teatru Mircea Cornișteanu. Ei au doi copii, David și Eva, iar presa a relatat că relația lor ar fi început să scârțâie în 2014, când Irina a primit înaltul post din capitala Austriei.

Siviu Biriș, apropiat de biserică din copilărie

„Încă nu ştiu dacă voi practica preoția pentru că trebuie să trec prin practicarea canoanelor bisericești. În cazul meu, nu pot deveni preot decât dacă mă fac călugăr”, a dezvăluit artistul în emisiunea La Măruță, anul trecut.

Apropierea actorului de credinţă a avut loc din copilărie. „Tata mi-a insuflat dragostea pentru cariera de preot şi o urmez. Bunicul din partea mamei mă ducea la biserică şi cântam la denii, de Paşte. Acum, când am timp, merg duminica la Sfânta Liturghie ca practicant şi mai cânt în strană. Cânt cu drag pentru Domnul şi noi îl slujim pe Dumnezeu. Am o relaţie apropiată cu fostul actor Dragoş Pâslaru la care încerc să merg mereu la Vătăşeşti, în judeţul Vâlcea. L-am întrebat dacă vrea cu adevărat să fie preot şi a răspuns, cu părere de rău, că «aceasta este cea mai grea misiune pentru că oamenii judecă şi că voi vedea că preoţii sunt cei mai expuşi, după doctori, dacă suferă un malpraxis»”, a mai spus actorul.

Alţi actori au luat calea bisericii

Eşecul sentimental sau alte drame i-au împins și pe alţi actori spre credinţă.

  • Dragoş Pâslaru avea 39 de ani când a fost bătut groaznic de mineri în Piaţa Universităţii în evenimentele din 13-15 iunie 1990. În acelaşi an s-a retras din teatru, s-a călugărit şi apoi a devenit preot la Mănăstirea Pătrunsa, din judeţul Vâlcea.
  • Mihai Coadă a devenit cunoscut ca Nelu Curcă din serialul „La Bloc” (PRO TV), însă s-a retras din actorie în urmă cu mai mulţi ani, iar în 2017 s-a călugărit şi slujeşte la Mănăstirea Turnu din judeţul Prahova.
  • Ovidiu Cuncea a făcut Teologia Ortodoxă în adolescenţă, însă în 2014, la 47 de ani, a luat drumul Bisericii după ce a fost hirotonit ca diacon în Grecia. Soţia lui nu a suportat schimbarea şi a divorţat, chiar dacă au doi copii, Sara (20 de ani) şi Petru (21 de ani). Cuncea slujeşte la mai multe biserici, dar vrea să devină preot într-un sat uitat de lume. Superiorii l-au sfătuit să continue în paralel teatrul, căci şi acolo are o misiune importantă.
  • Actrița Maria Ploae (69 de ani) și-a întors fața către Dumnezeu.

”Pe vremea mea, când eram încă tânără, televiziunea m-a ajutat foarte mult, în sensul că făceam recitaluri de poezie, piese de teatru, teleplay-uri. Acum, acestea nu se mai fac, sau dacă se fac, se fac la o calitate atât de slabă, încât e preferabil să nu joci”, spunea actrița. Actriţa a jucat în numeroase pelicule de succes, precum: „Un comisar acuză” (1974), „Fraţii Jderi” (1974), „Toamna bobocilor” (1975) sau „Dumbrava minunată” (1980). După 1989 a avut roluri în filme precum „Undeva în Est” (1991), „Faimosul Paparazzo” (1999), „Binecuvântată fii, închisoare” (2002), „Logodnicii din America” (2007) şi „Cardinalul” (2019).


Simona Halep, mai multe diagnostice cumplite. De ce suferă celebra sportivă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre