Simona Ionescu / Redactor Șef

Actrița Valeria Gagealov a murit la spitalul Elias

Actrița Valeria Gagealov a murit la spitalul Elias
Actrița Valeria Gagealov a murit în această dimineaţă. A răpus-o Covid-19.

Actrița Valeria Gagealov a murit în această dimineaţă (9 februarie), la Spitalul Elias din Bucureşti, la vârsta de 89 de ani. Era internată din 2 februarie, în stare gravă. S-a stins discret, așa cum a trăit în ultimii săi ani de viață. A fost răpusă de COVID-19. Odihnă veșnică!

Actrița Valeria Gagealov a murit

Actrița Valeria Gagealov face parte din Generația de Aur a teatrului și filmului românesc alături de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Sebastian Papaiani, Florin Piersic, Mitică Popescu, Sanda Toma și Olga Tudorache.

O femeie frumoasă, distinsă, educată. La 24 de ani, a jucat într-un film de referință a cinematografiei românești, ”Moara cu noroc”. Însă rolurile în filme au fost puține, din motive pe care nu le cunoaștem.

Când s-a pus problema cine să prezinte Festivalul ”Cerbul de Aur” de la Brașov, a fost preferată. Erau prezente multe vedete internaționale, vedeau și străinii acest festival. Trebuia cineva plăcut, distins și competent.

Valeria Gagealov (Gagialov) a prezentat gala din 1969, împreună cu Andrei Magheru. S-au potrivit atât de bine, încât s-au apropiat, apoi s-au căsătorit.

Andrei Magheru, realizator de emisiuni în TVR. Secretar de stat în Ministerul Culturii, ambasadorul României la Paris, după 1989. Desigur, a fost însoțit de distinsa sa soție Valeria Gagealov.

Actrița Valeria Gagealov, 50 de ani pe scenă

Dacă regizorii de film nu au distribuit-o, Valeria Gagealov (Gagialov) a avut o carieră remarcabilă la Teatrul Naţional, unde a activat între 1954 şi 2004.

Între anii 1954-2004 interpretează numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București.

Memorabile sunt rolurile din Oameni și șoareci de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani și Sonia din piesa Camera de alături de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creație în 1983.

De asemnea, vocea Valeriei Gagealov a fost auzită în zeci de piese de teatru radiofonic. Era inconfundabilă.

Valeria Gagealov, răsplătită

Activitatea actriței Valeria Gagealov a fost răsplătită.

  • Distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului” (2004)
  • Începând cu anul 2001 este societară de onoare a Teatrului Național din București.
  • A fost decorată în februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”.

Anne şi Kirk Douglas au avut un mariaj de 66 de ani

De ce a murit Bogdan Stanoevici

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre