Simona Ionescu / Redactor Șef

Aici doarme Zelenski de când a căzut prima bombă în Ucraina. Presa a filmat în buncărul prezidențial

Aici doarme Zelenski de când a căzut prima bombă în Ucraina. Presa a filmat în buncărul prezidențial
A refuzat orice ofertă de evacuare și și-a încurajat tot timpul poporul greu încercat chiar din mijlocul Kievului, oraș aflat sub asediu rusesc. De 46 de zile, de când a început războiul în Ucraina, Volodimir Zelenski locuiește printre mitraliere, mine și explozibili.

Admirat de liderii occidentali pentru modul în care a răspuns și a condus defensiva Ucrainei după invazia Rusiei, Volodimir Zelenski a stat de vorbă cu cu o echipă de ziariști de la „60 Minutes” și a lăsat să se vadă cum trăiește de când țara sara a fost bombardată.
Ascunzătoarea președintelui Ucrainei este o fortăreață plină cu trupe, mitraliere, mine, explozibili și multe altele, , locul unde Volodimir Zelenski spune că se simte în siguranță.


„Da, sunt bine. Mă simt destul de calm în privința asta. Gardienii noștri sunt îngrijorați pentru că ar putea avea loc un atac aerian. Dar când primim semnalul de evacuare, coborâm scările”, a răspuns președintele ucrainean când a fost întrebat despre siguranța sa.

„S-ar putea să nu fiu cel mai bun războinic. Dar nu sunt dispus să trădez pe nimeni”

60 Minutes: Domnule președinte, cum a fost lucrul în aceste condiții?
Volodimir Zelenski: Noi am găsit o modalitate de a lucra. Nu avem altă cale.
60 Minutes: Ați găsit o modalitate de a lucra, nu aveți altă cale…
Volodimir Zelenski: Trebuie să fie întuneric aici, nu poți aprinde luminile pentru că o bombă ar putea zbura înăuntru, în timpul unui atac aerian.
60 Minutes: Aveți trupe care dorm…
Volodimir Zelenski: Când toată lumea îți spune: Trebuie să pleci, trebuie să te gândești… Înainte de a face ceva, analizez situația. Mereu am făcut-o cu calm, fără niciun haos. S-ar putea să nu fiu cel mai bun războinic. Dar nu sunt dispus să trădez pe nimeni.
60 Minutes: CE i-ai spus soției și copiilor despre decizia ta?
Volodimir Zelenski: Le-am spus că aceasta este alegerea mea și nu o pot face altfel. Sunt președintele țării mele. Eu sunt președintele poporului nostru. Și chiar dacă nu eram președinte, aș fi rămas aici. Familia mea a înțeles. Nu numai că au înțeles, dar mi-au susținut pe deplin decizia. În totalitate. A fost decizia care a salvat Ucraina de la colapsul imediat.
60 Minutes: Ați luat decizia de a vă da viața pentru țara voastră.
Volodimir Zelenski: Nu vreau să devin un erou. Îmi iubesc familia. Îmi doresc să trăiesc încă mulți ani, dar aleg între a fi alături de oamenii mei, şi bineînțeles că sunt gata să-mi dau viața pentru țara mea!

VIDEO AICI! 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre