După ședința de Guvern de luni, biroul de presă din Palatul Victoria ne-a comunicat deciziile luate în legătură cu transportul copiilor care merg la școală.
Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin (n.r. școli private), beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar și au fost stabilite facilități la transportul elevilor și modul de acordare al acestora, astfel:
· s-a introdus o nouă categorie de beneficiari de gratuitate la transport și anume, elevii înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin;
· s-a prevăzut faptul că elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat care locuiesc și/sau învață în Județul Ilfov beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul.
Călătoriile cu trenul, autobuzul și metroul – cine plătește
Pentru transportul feroviar, operatorii de transport vor emite elevilor titluri de călătorie gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a, pe orice relație de călătorie, pe perioada anului școlar. În ceea ce privește transportul cu metroul, gratuitatea se acordă pe bază de abonament lunar, pe tot parcursul anului școlar. Decontarea acestor facilități se efectuează din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
În ceea ce privește acordarea gratuității la transportul public local și metropolitan rutier, transportul public rutier județean și interjudețean pentru elevi elevii beneficiază de:
1. transport public rutier județean și transport interjudețean, între localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați;
2. acordarea sumelor forfetare în zonele și pentru distanțele în care nu este organizat serviciu de transport public și nici transport cu mijloacele de transport aparținând unităților de învățământ și unităților administrativ teritoriale;
3. transportul public local și metropolitan;
Acordarea gratuității se face prin decontarea cheltuielilor de la bugetul Ministerului Educație.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook