Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă alimentară. S-a găsit spanac contaminat cu hepatita A

Alertă alimentară. S-a găsit spanac contaminat cu hepatita A
După vaca nebună și gripa aviară, ne confruntăm acum cu spanac contaminat cu hepatita A.

Românii au în ultima perioadă tot mai multe probleme în ceea ce privește alimentația. Iar acum avem o altă situație greu de gestionat: spanac contaminat cu vitamina A.

Alertă alimentară. S-a găsit spanac contaminat cu hepatita A

Potrivit informațiilor oferite de ANSVSA, lanțul de magazine Profi a scos de la vânzare un sortiment de spanac la pungă. Motivul este unul cu adevărat incredibil: a fost detectat virusul hepatitei A. Probleme mari sunt și la Metro, unde au fost retrași de la vânzare morcovi baby, din cauza depășirii limitei de reziduu pesticid, respectiv Oxamil.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), este vorba despre lotul 4005 / 4102 / 4202 / 4205. Specialiștii le recomandă clienților care au achiziționat acest produs să nu îl consume și, cât se poate de repede, să-l returneze în magazinele Metro până pe 21 noiembrie.

Cei care au cumpărat spanac contaminat, vor primi banii înapoi

De asemenea, ANSVSA le recomandă celor care au cumpărat spanacul să nu îl consume și să-l returneze, pentru că vor primi banii înapoi. „Vă informăm că am inițiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a produsului Spanac pungă 500 g, furnizor Krepsis Aavantaj SRL, lot Romania 845, ca urmare a contaminării produsului cu virusul hepatitei A.

Se recomandă persoanelor care dețin produsului descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin, urmând să primească în schimb contravaloarea lui”, se arată pe site-ul ANSVSA.

Cum se transmite hepatita A

Potrivit specialiștilor, virusul hepatitei A se transmite pe cale orală prin alimente sau apă contaminată dar și prin mâini murdare, sau alte obiecte contaminate. Afecțiunea este cunoscută ca și boala mâinilor murdare. Perioada de incubație este de aproximativ 28 de zile. Virusul se poate transmite cu două săptămâni înainte ca simptomele să se manifeste și cu o săptămână după ce au apărut.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre