Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă! Atac fulminant asupra României pe WhatsApp, chiar acum! Se folosește inteligența artificială

Alertă! Atac fulminant asupra României pe WhatsApp, chiar acum! Se folosește inteligența artificială
România este sub un atac de pishing fără precedent. Escrocii, localizați în Cambodgia și Nigeria (dar nu numai), folosesc Inteligența Artificială (AI) pentru a clona telefoanele românilor și pentru a-i lăsa cu conturile goale. Probabil și dumneavoastră ați primit azi un mesaj straniu. Nu răspundeți și nu deschideți link-urile primite!

Deși România s-a mai confruntat cu atacuri cibernetice, escrocheria care a fost lansată acum asupra românilor este cea mai complexă și mai amplă de până acum. Utilizatorii de WhatsApp au primit diverse mesaje, generate cu ajutorul inteligenței artificiale, care îi îndeamnă pe oameni fie să le răspundă, fie să acceseze un link.

În ambele cazuri, cei care dau curs acestor invitații riscă să rămână cu conturile goale.

Potrivit experților consultați de publicația noastră, escrocii pot clona datele stocate în telefoanele mobile ale celor care accesează link-urile din mesaje, lăsându-i astfel cu conturile goale.

Nu răspundeți la mesaje! Dacă ați acceptat conversația, sunteți în pericol!

Dacă nu ați accesat niciun link, însă ați răspuns la mesaj, trebuie să fiți pregătit de noi mesaje-capcană.

Practic, odată ce ați răspuns la mesajul provenit de la acești escroci, sistemul lor de operare trece numărul dumneavoastră în baza de date cu „contacte valide”. Inteligența Artificială le generează escrocilor numere de telefon aleatorii din România, iar mesajele sunt trimise „în orb”.

În momentul în care ați ales să răspundeți acelui mesaj, sistemul lor de operare vă transferă numărul de contact în baza de date cu „numere valide / ale unor persoane reale”. Cei care se afla în această bază de date sunt supuși unui atac mult mai amplu, hoții sperând că veți accesa unul din linkurile-capcană.

Au apărut noi viruși pe care nici experții nu știu să-i elimine

Din cauza accesabilității serviciilor de AI, escrocii au creat viruși noi, cu structuri foarte complexe, pe care nici specialiștii nu știu cum să le elimine din sistemele pe care le folosim zilnic – android, apple, windows etc. Singura metodă prin care vă puteți feri de orice jaf electronic este să nu dați curs invitațiilor la dialog venite de pe numere necunoscute și să nu accesați linkuri primite prin intermediul aplicațiilor sau sms-urilor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre