Simona Ionescu / Redactor Șef

Panică și la al doilea cutremur. Vestul și centrul țării s-au cutremurat lung, marți seara

Panică și la al doilea cutremur. Vestul și centrul țării s-au cutremurat lung, marți seara
Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 a avut loc în în această seară, în apropiere de Incești, județul Arad, la ora 20:26. Conform primelor date ale Institutului de Fizică a Pământului, cutremurul s-a produs la o adâncime de 15 kilometri.

UPDATE 2. Seismul din Arad de 5,3 a avut și o replică, de 3,2 grade pe scara Richter. S-a produs la ora 21.04, la o adâncime de de 10 km. A fost momentul în care panica a revenit. Nu s-au raportat victime în urma celor două cutremure.

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a fost surprins de acest cutremur într-o emisiune transmisă în direct la un post de radio din oraș, care își are sediul la etajul 7.

”Noi îl simțim bine aici, că suntem la etaj” , a spus edilul în timp ce se zgâlțâia cu scaunul. După acest episod, primarul a mers prin oraș ca să evalueze pagubele.

UPDATE. Conform actualizării emise de INFP, seismul a avut magnitudinea de 5.3 pe Richter și s-a produs la o adâncime de 6.4 km.

ARTICOL INIȚIAL. Cutremurul s-a simțit puternic inclusiv la Timișoara, unde a clătinat din nou serios casele. Spre deosebire de alte cutremure resimțite în țara noastră anul acesta, seismul de marți a durat foarte mult.

Activitatea seismică din România pare să nu mai ia pauză. În cursul zilei de marți au mai fost înregistrate două cutremure, în apropierea României, în Croația și Serbia.

„Ne-am pierdut efectiv echilibrul!!! Am fugit sub tocul ușii… sprijinindu-mă de pereți ca să ajung! Efectiv s-a mișcat toată casa! Candelabrul, și la câteva minute după! Câinii, și înainte, dar nu ne-am dat seama… și după… efectiv urlau”, a relatat Aura Danielescu, șefa ISJ  Timiș. Aceasta locuiește în comuna Mașloc din județul Timiș.

În localitatea Alioș, casa unei familii a suferit mult de pe urma cutremurului din această seară

În Arad, echipaje operative din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vasile Goldiș al județului Arad au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere în municipiul și județul Arad. Imediat după seism au existat două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri – strada Mărășești și Lucian Blaga, din municipiu.

Ce trebuie să conțină trusa de supraviețuire în caz de cutremur

În caz de cutremur e important să avem o trusă de urgență cu obiecte care să permită supraviețuirea pentru trei – cinci zile. Articolele trebuie verificate și înlocuite periodic, o dată la șase luni. Potrivit Platformei Naționale pentru Situații de Urgență, trusa de supraviețuire trebuie să conțină următoarele lucruri:

Apă – cel puțin 4 l de apă / persoană / zi. Dacă aveți animale de companie nu uitați să prevedeți apă și pentru ele. Aproximativ 30 ml de apă / kg animal / zi. Depozitați apa într-un loc rece și răcoros și înlocuiți-o o dată la șase luni;

Alimente compacte și ușoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere – conserve, alimente deshidratate, batoane energizante, biscuiți de secară, dulceață, sucuri, cafea, ceai, mâncare pentru bebeluși și mâncare pentru animalele de companie etc.;

Îmbrăcăminte și încălțăminte pentru fiecare persoană, în funcție de anotimp. De asemenea, nu uitați lenjeria de corp;

Un sac de dormit sau două pături călduroase pentru fiecare persoană;

O trusă de prim ajutor care să conțină medicamentele personale și rețete, analgezice, antiseptice și, la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.;

Aparate utile – aparat radio, o lanternă / persoană și baterii de schimb, un fluier (semnalul convențional în caz de urgență este de fluierături scurte), un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar;

Articole pentru copii – jocuri (în funcție de vârstă), cărți de colorat, creioane, jucării;

Articole de igienă – hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie, articole personale (săpun, șampon, deodorant, pastă de dinți, pieptene etc.), saci de bucătărie;

Acte personale – carte de identitate, carnete de asigurări medicale, bani, cecuri, numere de telefon importante.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre