Alertă. Hackerii ruși au trimis mailuri românilor. Să nu le deschideți!

Alertă. Hackerii ruși au trimis mailuri românilor. Să nu le deschideți!
Hackerii ruși sunt puși pe rele și în ultimele zile au început să atace cibernetic România. Specialiștii trag un semnal de alarmă.

Dacă primiți mesaje în care sunteți anunțați că trebuie să primiți un colet, nu deschideți link-ul. E posibil să fie trimis de hackerii ruși, care nu încearcă altceva decât să fure datele bancare ale utilizatorilor.

Dacă ați comandat ceva și așteptați un produs, aveți mare grijă să nu cădeți în capcana hackerilor ruși. Aceștia trimit mail-uri utilizatorilor, informându-i că adresa coletului e greșită și vi se cere să introduceți datele corecte. Folosind, evident și un link pentru a evita returnarea produsului.

Mesajul primit de mulți români a sunat astfel: „Adresa de livrare a coletului dumneavoastră … este greșită, vă rugăm să actualizați adresa în 24 de ore sau comanda va fi returnată”. Textul este urmat apoi de un link scurt, asemenea celor trimise de majoritatea firmelor de curierat. Specialiștii spun că după mai multe verificări, s-a constatat că adresa IP a link-lui se află în Rusia, iar mesajul ar aparține unui grup de hackeri de acolo.

Au atacat și serverele primăriei din Praga

Cu câteva zile în urmă, hackerii ruși au atacat și serverele primăriei din Praga. Nu s-au oprit aici, iar serviciile guvernamentale din Finlanda au spus că firmele din această țară au devenit la rândul lor ținta hackerilor din țara lui Vladimir Putin.

Au fost atacate și site-urile guvernului canadian

La începutul lunii aprilie, prim-ministrul Justin Trudeau a afirmat, în timpul vizitei omologului ucrainean Denis Șmihal, că hackerii pro-ruși au revendicat un atac cibernetic împotriva site-urilor guvernului canadian, care însă „nu va zdruncina în niciun caz sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”.

„Nu este neobişnuit ca hackerii ruşi să vizeze ţări care îşi manifestă susţinerea de neclintit pentru Ucraina, care găzduiesc delegaţii ucrainene sau lideri ucraineni. Momentul nu este aşadar surprinzător”, a mai spus liderul canadian.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre