Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă pentru turiști. A apărut un pește de câteva sute de ori mai otrăvitor decât cianura. Nu există antidot

Alertă pentru turiști. A apărut un pește de câteva sute de ori mai otrăvitor decât cianura. Nu există antidot
În ultima perioadă, românii au optat tot mai multe către vacanțele în Croaţia şi Muntenegru. De acum încolo vor trebui să fie din ce în ce mai atenți.

Se spune că peisajele din Croația și Muntenegru îți taie respirația, de aceea românii fac orice să ajunge pe acele meleaguri. Ar trebui să se mai gândească puțin, pentru că există o problemă.

Vacanțele românilor sunt puse în pericol. A apărut un pește de câteva sute de ori mai otrăvitor decât cianura. Nu există antidot

Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că în Marea Adriatică și-a făcut apariția un pește de care trebuie să vă feriți. E vorba de peștele balon, care a fost prins recent în apropierea insulei croate Košara. Această specie și-a făcut simțită prezența ca urmare a schimbărilor climatice și este extrem de periculos, deoarece conține atât în mușchi cât și în gonade, ficat si piele tetrodotoxină, o otravă puternică termostabilă, care nu are până în acest moment nici un fel de antidot.

Carnea se consumă în Japonia

Carnea acestui pește este interzisă în toate țările Uniunii Europene, dar în Japonia este considerată o delicatesă.

Ce-i drept, bucătarii japonezi au mare grijă când prepară așa ceva și o fac după proceduri clare și speciale, din cauza otrăvii, despre care se spune că este mai puternică de câteva sute de ori decât cianura.

„Este un migrant „lessepsian”, ceea ce înseamnă că a ajuns în Mediterana din Marea Roșie, prin Canalul Suez”

„Habitatul obişnuit al peştelui balon este Oceanul Indian, Pacificul de Vest și Marea Roșie. Este un migrant „lessepsian”, ceea ce înseamnă că a ajuns în Mediterana din Marea Roșie, prin Canalul Suez. Este o specie extrem de invazivă care și-a stabilit colonii Mediterana de est”, a declarat medicul Jakov Dulčić, șeful laboratorului de ihtiologie și pescuit de coastă al Institutului de Oceanografie și Pescuit din Split.

Potrivit presei croate, pentru prima dată el a fost văzut în anul 2012, lângă insula Jakljan, lângă Dubrovnik apoi a început să apară de-a lungul coastelor albaneze, muntenegrene și croate, iar acum este în apele Mării Adriatice. Specialiștii îi avertizează pe turiști să evite contactul cu această specie, a cărui mușcătură poate fi fatală.

Sursă foto: rtv

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre