Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă printre bărbații României. Tuturor le e frică să nu se afle, își pot pierde drepturi importante

Alertă printre bărbații României. Tuturor le e frică să nu se afle, își pot pierde drepturi importante
Noile prevederi ale Codului Rutier i-a băgat în sperieți pe bărbați. Cei mai muți ignore acest aspect al vieții lor, dar acum vor suferi consecințe.

Legislația nou aprobată face lista afecțiunilor incompatibile cu șofatul. Printre acestea se află și sforăitul sau apneea. Medicii care au cunoștință despre o afecțiune incompatibilă cu șofatul a unui pacient cu permis și nu o declară, se pot alege cu un dosar penal. Prin urmare, vor fi direct interesați să afle dacă pacienții lor sforăie.

Cu sforăitul nu e de joacă, e semn de boală și oboseală

Sforăitul nu e ceva ce trebuie ignorat. El apare atunci când respirația se oprește, spontan, în timpul somnului. Sindromul de apnee în somn este definit ca prezența a cel puțin cinci evenimente respiratorii (apnei și hipopnei) raportate la ora de somn. Apneea reprezintă oprirea fluxului respirator (nazal și oral) (respirației) timp de minim 10 secunde , iar hipopneea scăderea fluxului respirator mai mare de 30-50% însoțită fiind și de o scădere a saturației de oxigen în sânge.

Acest lucru  practic întrerupe somnul și, chiar dacă persoana care sforăie nu își dă seama imediat, devine mult mai obosită. Rata șoferilor care sforăie și adorm spontan la volan este mare. De asemenea, tot din rândul „sforăitorilor” apar și acei șoferi care fac accidente din neatenție. Prevalența sindromului de apnee în somn este la fel de mare ca aceea a diabetului zaharat sau a astmului, afectând 4% din populație. În cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 40-60 de ani, incidența ajunge la 9%.

Sforăitul puternic și neregulat, agravat de consumul de alcool, care este întrerupt de pauze respiratorii (apnee și hipopnee) și care revine apoi zgomotos, este principalul simptom în cazul celor care suferă de apnee obstructivă. Alte simptome sunt senzaţia de sufocare, mersul frecvent la toaletă în timpul nopţii, adormirea în timpul unor activităţi de rutină, capacitatea redusă de concentrare, iritabilitatea, somnolenţa în timpul zilei, dureri de cap dimineaţa, tulburări de memorie. Toate acestea transformă pacientul într-un real pericol public, fără voie, atunci când se urcă la volan.

Sancțiuni drastice pentru medici și pacienți, dacă nu se conformează

Medicii care constată că un pacient cu permis de conducere sforăie, trebuie să anunțe acest lucru. Conform noului Cod Rutier, conducătorii auto declarați incompatibili în urma testării la un centru autorizat trebuie să predea permisul în trei zile.

În plus, li se interzice șoferilor care suferă de epilepsie, probleme renale grave, diabet, afecțiuni cardio vasculare sau apnee, să conducă fără avizul unui specialist. În cazul celor care suferă de epilepsie, aceștia vor putea șofa doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nicio criză.

De asemenea, Codul Rutier prevede că orice medic este obligat, atunci când constată că un pacient ar putea să nu mai fie apt medical să conducă o mașină, să-l trimită la reexaminare. Pacientul trebuie să se prezinte în termen de trei zile la un centru medical autorizat de Ministerul Sănătății, unde i se fac mai multe teste din șase domenii: medicină internă, oftalmologie, orl, neurologie, psihiatrie și ortopedie.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre