Simona Ionescu / Redactor Șef

Alimente, energie și infrastructură pentru Coreea de Nord. Ce se cere la schimb de către țara ofertantă

Alimente, energie și infrastructură pentru Coreea de Nord. Ce se cere la schimb de către țara ofertantă
Un plan de ajutor pentru Coreea de Nord vine din partea Coreei de Sud. Prima cere ceva în schimb și speră să ajungă la un acord.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol vrea să propună Phenianului un mare plan de ajutor în schimbul denuclearizării, ofertă neacceptată de Coreea de Nord în trecut, anunță France Presse.

Coreea de Sud speră la o pace îndelungată

Yoon este de părere că cerința sa va duce la o starea de pace de lungă durată în peninsula. Acesta a precizat că oferta include alimente, energie, dar şi ajutor pentru modernizarea infrastructurii precum porturile, aeroporturile şi spitalele.

Planul are ca scop îmbunătăţirea economiei Coreei de Nord şi ridicarea  nivelul de trai al populaţiei în etape. Singura condiție este ca Nordul să înceteze dezvoltarea programului nuclear şi „se angajează într-un proces real şi substanţial de denuclearizare”, după cum a declarat Yoon cu ocazia aniversării sfârşitului dominaţiei coloniale japoneze în 1945.

Coreea de Nord investește mult în armament

În iulie, președintele nord-coreean Kim Jong Un a declarant că este „gata să-şi mobilizeze” capacităţile nucleare în cazul unui război cu Statele Unite sau Coreea de Sud.

Specialiştii regiunii nu cred că Phenianul va accepta nici de data aceasta oferta, așa cum a procedat și în trecut. Coreea de Nord investeşte o mare parte din PIB-ul său în programul de armament, numai anul acesta efectuând o serie record de teste de armament, inclusiv lansarea unei rachete balistice intercontinentale cu rază lungă de acţiune, o premieră după 2017.

Washingtonul şi Seulul au avertizat în mod repetat în ultimele luni că Nordul se pregăteşte să efectueze un nou test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa, citează digi24.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre