Simona Ionescu / Redactor Șef

Alt jurnalist, un intelectual de marcă, s-a stins din viață. Avea doar 65 de ani

Alt jurnalist, un intelectual de marcă, s-a stins din viață. Avea doar 65 de ani
Jurnalistul şi scriitorul Radu Călin Cristea, un intelectual de marcă, a murit la vârsta de 65 de ani. Era şi membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Critic literar, scriitor, eseist și jurnalist român, Radu Călin Cristea era un tip de bănățean din acela neconflictual, deși în scris era acid și înțepător. A avut prieteni care s-au transformat în dușmani și dușmani care s-au trasformat în prieteni. În general, ideile politice au generat onflicte publice care acum rămân doar în arhivele jurnalistice sau ale literaturii.

Nu știm încă de ce s-a stins din viaţă atât de devreme, la 65 de ani, dar regretele că a dispărut un om de cultură, un român de valoare sunt primordiale.

Dumnezeu să te odihnească, domnule Radu Călin Cristea!

Cine a fost Radu Călin Cristea

Radu Călin Cristea s-a născut în anul 1955, în comuna Ineu, regiunea Arad. A urmat un liceu din Arad, iar în 1978 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București.

A debutat publicistic în 1973 în revista „Orizont” din Timișoara, iar editorial cu volumul de eseuri Emil Botta-despre frontierele inocenței, la Editura Albatros, în 1984.

A fost colaborator şi redactor la programul „Actualitatea Românească” la Radio Europa Liberă (1990 – 2002) și a scris editoriale în Evenimentul zilei, Adevărul, Cuvântul, Amfiteatru.

De asemenea, a fost director al Muzeului Literaturii Române din București, iar în vara anului 2012 a fost director general (interimar) al TVR. Apoi a rămas în TVR, ca șef al Departa­mentului „Literatură. Arte”.

Fost membru al CNA, Radu Călin Cristea era cunoscut şi ca fiind un apropiat al PNL. Are o fiică de care era foarte mândru.

Televiziunea e în doliu. Încă un jurnalist s-a stins. Avea 44 de ani

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre