Simona Ionescu / Redactor Șef

Altar păgân la temelia unei importante biserici creștine. Care e explicația

Altar păgân la temelia unei importante biserici creștine. Care e explicația
Oamenii de știință au rămas înmărmuriți. Un altar păgân, datând din Antichitate, a fost descoperit ascuns într-o biserică creștină. Ceva e bizar la acesta.

O echipă de arheologi a descoperit în nordul Israelului un altar păgân antic, cu o vechime estimată la 1.800 de ani, ascuns într-o biserică bizantină. Altarul era dedicat zeului Pan, zeul turmelor şi al ciobanilor, transmite Live Science, dar nu numai atât. Numele zeului păgân a fost înscris pe altar: Pan Heliopolitanul. Caligrafia e stângace, iar ultimele litere ale inscripției sunt înghesuite.

„Cel care a făcut inscripţia nu era un profesionist”, a comentat Avner Ecker, co-director al proiectului şi arheolog la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, pentru publicaţia israeliană Haaretz.

Cum a fost folosită și ascunsă piatra de altar

Arheologii au descoperit piatra de altar în timpul excavării ruinelor unei biserici bizantine. Altarul, realizat din piatră bazaltică de origine vulcanică, datează din secolul II sau III d.Hr. Aceasta a fost folosită ca piatră de temelie pentru biserica bizantină ridicată în secolul V.

Tocmai pentru a nu fi evident că au folosit un altar păgân închinat zeului Pan, constructorii au așezat piatra de așa manieră încât inscripția de pe ea să nu fie la vedere, spune Adi Erlich, celălalt co-director al acestui proiect arheologic. Erlich este profesor la Institutul de Arheologie Zinman din cadrul Universităţii din Haifa. Zidul bisericii bizantine este făcut din pietre mici şi simple, iar piatra de altar, mult mai mare, a ieşit imediat în evidenţă în timpul săpăturilor, a explicat el pentru Haaretz, citat de evz.ro.

Altar combinat pentru doi zei

Inscripţia de pe piatra de altar, scrisă în greacă, a fost compusă probabil de un pelerin şi are următorul mesaj: „Atheneon fiul lui Sosipatros din Antiohia închină acest altar zeului Pan Heliopolitanul. El a construit acest altar folosindu-şi banii personali, pentru a împlini un jurământ pe care l-a făcut”.

Arheologii au evidenţiat faptul că numele zeului înscris pe altar este „Pan Heliopolitanul”,  adică o combinaţie între zeii Pan şi Zeus. Zeus, zeul suprem, era popular în rândul populaţiei antice din Antiohia, oraş aflat în apropierea graniţei din prezent dintre Turcia şi Siria.

Altarul inițial a fost ridicat la nord de Înălţimile Golan. Locaţia se află în Israel, la mică distanţă de cunoscuta cascadă Banias. În Antichitate, aceasta era denumită Paneas, fiind asociată zeului Pan.

Dovezile istorice indică faptul că oamenii veneau la această cascadă pentru a se închina zeului Pan încă din secolul III î.Hr. Un templu dedicat lui Pan a fost ridicat aici în jurul anului 20 î.Hr. Ulterior, această regiune a Israelului a devenit un centru pentru protocreştinism, iar o biserică bizantină a fost construită peste templul lui Pan în jurul anului 400 d.Hr.

Sursa foto: Ofer Shinar

Oana Zăvoranu spală pe jos cu Adelina Pestrițu. I-a găsit toate pozele rușinoase

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre