Simona Ionescu / Redactor Șef

Am descoperit o Vulpiță din 1890! A rămas în istorie!

Am descoperit o Vulpiță din 1890! A rămas în istorie!
Uitați-vă bine la ei. Așa-i că seamănă cu cineva? Nici nu trebuie măcar o privire atentă pentru a vedea că femeia seamănă ca două picături de apă cu celebra Vulpița.

O fotografie veche postată de Eroii României Chic, pe Facebook, e surprinzătoare prin prisma asemănării personajului feminin cu celebra Vulpița. În imaginea, care datează de la 1890, apare un cuplu de romi români, iar femeia pare a fi sora geamănă a Vulpiței.

Lăsând gluma, și evidențele deoparte, merită amintit contextul istoric în care a fost realizată fotografia. „Unul dintre cele mai rușinoase episoade din istoria Țărilor Române este reprezentat de robia romilor sau a țiganilor, cum sunt denumiți în documentele epocii. Este vorba de oameni transformați în sclavi, tratați precum animalele, care, după eliberare, au fost ținuți la periferia societății românești”, arată Rfi.ro.

La sfârșitul secolului al XIV-lea, în Țara Românească, iar în Moldova la începutul secolului următor, robii romi erau deja menționați în documentele oficiale.


Românul s-a născut poet. Dănileț nu face excepție. Exclusiv

Fata care și-a spus povestea violului pe Netflix și-a luat zilele


La început, ei erau sclavii domnitorilor. Abia în anul 1834 boierii din familiile Câmpineanu și Golescu și-au eliberat robii, în Țara Românească, iar în 1844, în Moldova, domnitorul Mihail Sturdza, sprijinit de mitropolitul ortodox al Moldovei, i-a eliberat și el pe toți robii domnești și mănăstirești.

Devenită vedetă peste noapte, Veronica Stegaru, alias Vulpița, e celebră la televizor. Țăranca din Blăgești a fost luni de zile abonată la „Acces Direct”, până s-a îmbolnăvit de COVID-19, situație care a dus la suspendarea emisiunii.

Sursa foto: Instagram, Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre