Simona Ionescu / Redactor Șef

Amendă pentru cei care fac focul în șeminee și sobe. Începe implementarea taxei pe fum

Amendă pentru cei care fac focul în șeminee și sobe. Începe implementarea taxei pe fum
O avertizare lansată către cei ce folosesc lemne pentru foc pentru a se încălzi a stârnit discuții. Autoritățile au pregătit inclusiv sancțiuni și amenzi pentru sobele care emit fum în urma arderii lemnelor.

Cei care folosesc o sobă pe lemne conectată la coșul de fum riscă amenzi serioase. Este anunțul făcut de autoritățile din Marea Britanie, care au creat așa zisele Zone de Control al Fumului, în încercarea de a menține aerul curat. 

În Marea Britanie, majoritatea caselor construite înainte de anii 1990 au un coș de fum pe acoperiș, chiar dacă este nefolosit de multă vreme. Cu toate acestea, milioane de oameni din țară încă folosesc sobe pe lemne pentru a-și încălzi casa pe timpul iernii, folosind combustibili tradiționali precum cărbunele, sau au o sobă pe lemne montată. 

În România, milioane de gospodării au sobă pe lemne 

Nici România nu stă diferit la acest capitol. Conform unor date oferite de Ministerul Mediului anul trecut, din totalul de 7,5 milioane de gospodării, 3,5 milioane dintre acestea folosesc încălzirea cu lemne, majoritatea fiind în zonele rurale. 

În Marea Britanie, majoritatea caselor construite înainte de anii 1990 au un coș de fum pe acoperiș
Foto: Patrick Comerford

În Marea Britanie, limita actuală a cantității de fum pe care coșul de fum o poate produce într-o Zonă de Control al Fumului este de 5g pe oră, plus 0,5g pentru fiecare kW al puterii termice a sobei tale. Cu toate acestea, există planuri de reducere a acestei limite la 3g pe oră, deși nu s-a confirmat încă când va fi implementată.

Amendă usturătoare pentru cei ce folosesc încălzirea pe lemne 

În acest moment, în Anglia amenda pentru cei ce depășesc cantitatea de fum admisă în Zona de Control, din cauza sobelor vechi ce ard lemne, este de 300 de lire. De asemenea, cei care încalcă regula de mai multe ori riscă să se aleagă cu dosar penal. 

Există însă variante puse la dispoziție cetățenilor, una dintre acestea fiind modernizarea sobei, cu una aprobată și care respectă nivelul admis de fum. 

România pregătește „Rabla pentru sobe

Și în România s-a vehiculat că va fi interzisă încălzirea cu lemne de foc în nenumărate rânduri. Cu toate acestea, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a clarificat recent că nu există nicio intenție de a înlătura această metodă tradițională de a face focul. 

În România se pregătește programul „Rabla pentru sobe”
Foto: EVZ

În schimb, autoritățile au anunțat că vor da drumul în această toamnă la programul „Rabla pentru sobe”. Acesta va oferi o finanțare de cel puțin 80% din partea statului pentru achiziționarea de sobe energetice eficiente, conforme cu directivele Uniunii Europene. 

Finanțare de 80% pentru înlocuirea sobei din casă 

„O să finanțăm sobe energetice. Programul este aproape gata. Ne propunem să finanțăm un procent însemnat, de minim 80%. Omul nu poate să pună mai mult de 10-20%”, a transmis Fechet la finalul lunii august. 

Programul reprezintă o soluție menită să reducă poluarea și să îmbunătățească eficiența energetică a sobelor pe lemne, fără a impune renunțarea la această metodă de încălzire tradițională. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre