Simona Ionescu / Redactor Șef

Amenzi pentru românii care reciclează sticle. Cozile la aparate vor fi de acum si mai lungi!

Amenzi pentru românii care reciclează sticle. Cozile la aparate vor fi de acum si mai lungi!
Dacă vă numărați printre românii care reciclează sticle prin programul SGR, aceste informații vă vor fi foarte utile. Când puteți duce sticlele la centrele de colectare.

Românii care reciclează sticle de plastic trebuie să știe că nu pot să meargă la centrele de reciclare la orice oră. Chiar dacă magazinul este deschis toată noaptea. Cine nu respectă legea, ar putea scoate bani din buzunar.

Nu aveți voie să duceți sticlele la reciclare în perioada prânzului sau noaptea

Dacă vreți să duceți sticlele la centrele de reciclare trebuie să o faceți doar într-un anume interval orar, altfel veți intra sub incidența Legii 61/1991, referitoare la ordinea și liniștea publică. Asta înseamnă că românii nu vor putea să meargă în orele prânzului și al nopții.

”Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, prevede legea.

Unde pot fi duse sticlele de plastic

Informații utile pentru românii care vor să recicleze sticle și ambalaje

Potrivit legislației în vigoare, românii ”pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționați de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanției”. De asemenea, legea prevede ca toți

Aceeași Hotărâre de Guvern prevede că toți comercianții înscriși în programul SGR sunt obligați afișeze în cadrul structurilor de vânzare ”adresa și programul de funcționare ale punctului de returnare operat de comerciant”, fie că preluarea ambalajelor se face prin intermediul unui dispozitiv RVM, fie direct de către magazin. Garanția pentru ambalaje de sticlă, plastic sau metalice este de 50 bani/sticlă.

Cetățenii ecologiști, revoltați!

Mai mulți cetățeni preocupați de reciclare susțin că măsura e bună, în fond, dar se plâng de numărul mic al aparatelor de colectare existente. Și cum aceste dispozitive sunt puține, dacă oamenii vor fi obligați să respecte și un interval orar, cozile care se făceau oricum se vor mări considerabil. 

„Parcă fac tot posibiliul să descurajeze reciclarea sticlelor. Locurile unde se poate realiza colectarea de peturi sunt extrem de puține și adesea aparatele sunt fie ajunse la supraplin și nu mai pot colecta, fie prezintă defecțiuni. Cei 50 de bani încasați cu titlu de garanție la fiecare pet par a fi profitul unei afaceri obscure cu statul român, nu o afacere pentru cetățeanul care economisește și ajută la reducerea deșeurilor neselectate”, a concluzionat un bucureștean.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri